12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialDirectorul Azomureş cere Executivului subvenții pentru marii consumatori de gaz

Directorul Azomureş cere Executivului subvenții pentru marii consumatori de gaz

Directorul combinatului Azomureş din Târgu Mureş susține că Executivul trebuie să facă demersuri pe lângă CE pentru subvenţionarea indirectă a marilor consumatori de gaz, pentru că, altfel, ei nu vor face faţă preţurilor impuse la gaz de către producători şi se vor închide, relatează Mediafax.

La şedinţa Comisiei de dialog social convocată pentru luni la Prefectura Mureş de către sindicaliştii din Azomureş, directorul combinatului, Mihai Aniţei, a spus că unitatea se confruntă cu o situaţie "dramatică" în urma liberalizării preţului pe piaţa gazului metan.

Potrivit lui Aniţei, încă nu există un preţ de referinţă pentru o piaţă liberă sau mecanismele acesteia, iar în aceste condiţii reprezentanţii industriilor care folosesc gazul metan ca materie primă stau în faţa producătorului şi nu pot negocia.

"Dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi în două săptămâni trebuie să închidem combinatul şi să anulăm investiţiile, că nu mai suntem sustenabili”, a spus Aniţei.

Potrivit acestuia, în baza unui memorandum semnat în 2005 de România cu FMI şi Banca Mondială, care prevede liberalizarea progresivă a preţului la gaz pentru industrie până la sfârşitului acestui an, din 1 ianuarie 2013, când a început aplicarea acestei prevederi, preţul la care Azomureş a achiziţionat gazul a crescut cu 47 la sută, iar din luna aprilie ar fi voba de încă 25 la sută. Aniţei a afirmat că, în acest context, piaţa gazului nu este liberă, întrucât combinatul nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz şi Petrom, respectiv gazul de import rusesc.

"Dacă noi vom dispărea de pe piaţă, fiţi siguri că preţul îngrăşămintelor va creşte”, a spus Aniţei.

Acesta a adăugat că a propus, la întâlnirile pe care le-a avut în ultimele săptămâni la nivelul Guvernului, o schemă de subvenţionare indirectă, cum se aplică în Europa, prin acordarea de facilităţi fiscale marilor consumatori industriali de gaz metan, precum Azomureş, iar Executivul ar trebui să ia în calcul această variantă şi să obţină acordul Comisiei Europene în acest sens, "dacă vrea să mai aibă industrie”.

"În toată Europa se aplică o subvenţionare indirectă asupra marilor consumatori de gaz. Pentru asta e nevoie de demersuri pe lângă CE, pe care Guvernul trebuie să le înceapă, dacă vrea să mai aibă industrie în următorii ani”, a afirmat directorul combinatului Azomureş.

La aceeaşi întâlnire, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a spus că preţul sub care nu se poate coborî la gaz – de 72 de lei – a fost stabilit de Guvern ca referinţă doar din considerente de taxare, nu pentru că acolo ar fi nivelul pe piaţa liberă.

La rândul său, prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a apreciat că aceasta este cea mai gravă situaţie din ultimul an şi jumătate cu care se confruntă judeţul, atât din punct de vedere economic şi de mediu, dar şi social, fiind vizaţi 3.500 de oameni care lucrează pe platforma combinatului. El a adăugat că va încerca să obţină întâlniri, în această săptămână, cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi chiar o vizită a premierului Victor Ponta în judeţ sau în zonă.

Sindicaliştii de la Azomureş susţineau că noul preţ impus la gaz de producători va duce la închiderea producţiei şi trimiterea în şomaj tehnic a circa 3.500 de salariaţi, din care 2.000 sunt angajaţi ai combinatului şi 1.500 ai firmelor către care s-au externalizat activităţi.

Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitării obţinute de companii ca urmare a liberalizării preţului la gaze, prin ordonanţă de urgenţă aprobată în aceeaşi zi în care documentul a fost prezentat în dezbatere publică, actul fiind publicat luni în Monitor. Noua formulă de calcul este aplicată de la 1 aprilie.

Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea prin care se produce energie electrică din resurse eoliene offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse...

Pupăză din „Trăsniţi în NATO”, candidatul PNL pentru Primăria Băile Olănești

Actorul Grig Chiroiu, cunoscut pentru rolul caporalului Pupăză din serialul TV „Trăsniţi în NATO”, va fi candidatul PNL la Primăria staţiunii Băile Olăneşti. Anunţul a...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă