11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAtenţie, cad dobânzile!

Atenţie, cad dobânzile!

Băncile comerciale continuă să reducă costurile creditelor în monedă naţională în paralel cu diminuarea dobânzilor oferite la produsele de economisire. Este un efect direct al măsurilor luate de Banca Naţională.

Dobânzile practicate de băncile comerciale la depozitele şi creditele în lei au scăzut în noiembrie 2013 faţă de luna anterioară, potrivit BNR. De asemenea, dobânzile la depozite au scăzut şi pentru euro, însă au crescut cele la creditele pentru populaţie.

La lei, instituţiile de credit au redus dobânzile oferite pentru depozitele aflate în sold cu 0,16 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 3,87% pe an în noiembrie 2013 faţă de 4,03% pe an în octombrie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut în acelaşi ritm, de la o medie de 3,30% pe an în octombrie la 3,15% pe an în noiembrie.

Cu toate acestea, s-a înregistrat o creştere a bonificaţiilor acordate de bănci pentru depozitele noi, în lei, ale populaţiei cu scadenţa între unu şi doi ani, de la 4,72% pe an la 4,77% pe an. Pe ultimele 12 luni, dobânzile la depozitele în lei aflate în sold s-au diminuat cu aproximativ 1,5 puncte procentuale, însă la cele noi reducerea a fost de peste două puncte procentuale. De asemenea, şi la depozitele în euro aflate în sold băncile au redus dobânzile în noiembrie 2013 la 2,22% pe an, faţă de 2,3% pe an în luna precedentă. La depozitele noi în euro dobânzile s-au diminuat uşor, de la 2% pe an la 1,91% pe an dacă analizăm toate scadenţele, însă pentru persoanele fizice care şi-au plasat banii pe perioade de peste doi ani băncile au tăiat mai mult bonificaţiile oferite – de la 1,96% pe an la 1,53% pe an. Mai mult, cu un an în urmă, dobânzile la această categorie de depozite erau, în medie, de peste 5% pe an, potrivit datelor BNR.

Scad costurile creditelor vechi

La creditele în lei aflate în sold dobânzile s-au redus în noiembrie faţă de octombrie de la o medie de 9,64% pe an la 9,37% pe an, potrivit datelor BNR. Şi pentru împrumuturile nou-acordate băncile au solicitat dobânzi mai mici de la populaţie şi firme, de 8,23% pe an în noiembrie, faţă de 8,46% pe an în octombrie 2013. Pe ultimele 12 luni, dobânzile la creditele în lei nou-acordate s-au diminuat cu peste două puncte procentuale, de la 10,44% în decembrie 2012 la 8,23% în noiembrie 2013. Pentru împrumuturile în valută în sold, dobânzile au rămas relativ stabile, în jurul a 5% pe an, însă la cele noi au scăzut de la 4,96% pe an în octombrie la 4,74% pe an în noiembrie. Pe parcursul ultimului an însă, dobânzile la creditele nou-acordate au crescut de la 4,53% în decembrie 2012 la 4,74% în noiembrie 2013. Pentru populaţie, băncile au scumpit împrumuturile în euro atât în noiembrie faţă de luna anterioară, de la 5,06% la 5,33%, cât şi pe ultimul an cu un punct procentual.

Unde se opresc?

Dobânzile pentru creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%, la un nivel apropiat de cele pentru euro, împrumuturile în moneda naţională urmând să reprezinte în unu-doi ani peste jumătate din creditul neguvernamental. Ieftinirea creditului în lei va continua, urmând tendinţa de scădere a dobânzii de politică monetară a BNR, iar creditul în lei pentru achiziţionarea de locuinţe s-ar putea dinamiza, cu costuri apropiate de cele ale creditului în valută, apreciază analiştii Băncii Comerciale Române (BCR).

Tendinţa susţinută de scădere a dobânzii de politică monetară se va vedea în dobânzile interbancare, iar cotaţia indicelui ROBOR la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4 la sută, estimează analiştii BCR. „Relaxarea politicii monetare va continua în 2014, iar dacă adăugăm posibila restrângere a stimulilor monetari generoşi furnizaţi pieţei de către băncile centrale, vedem că viitorul creditării este în moneda naţională. Ieftinirea creditului în lei va continua şi am putea vedea dobânzi sub nivelul de 6 la sută pentru creditele cu risc scăzut, foarte apropiate de cele în euro. Estimăm că într-un orizont de unu-doi ani ponderea creditelor în lei va depăşi 50 la sută din totalul creditului neguvernamental“, explică Eugen Sinca, analist-şef BCR, într-un comunicat.

Cele mai citite

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă