10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe caută ANRE în disputa Guvern-Cotroceni

Ce caută ANRE în disputa Guvern-Cotroceni

Dezacordul dintre cele două Palate ar putea fi axat pe noul rol al ANRE în stabilirea ponderii energiei verzi, începând din acest an. Adică după ce dispar cotele stabilite prin legea iniţială de încurajare a producătorilor.

Premierul Ponta s-a întâlnit ieri la Guvern cu mai mulţi miniştri pentru o discuţie privind legea certificatelor verzi, la Palatul Victoria venind ministrul Economiei, ministrul delegat pentru Energie şi ministrul Justiţiei. Acesta a dat tot ieri asigurări reprezentanţilor Alro că Guvenul sprijină intrarea în vigoare a legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 57/2013 (legea retrimisă spre examinare de preşedinte şi apoi contestată la Curtea Constituţională) până miercuri, 19 martie, lăsând să se înţeleagă că ar putea să regleze ulterior chestiunea prin pârghiile legale pe care le are la dispoziţie.

Adevărata miză a conflictului preşe-dinte-premier nu pare să fie însă suspendarea plăţii pentru o parte a certificatelor verzi, ci dreptul oferit ANRE prin legea de aprobare a OUG 57/2013 de a stabili anual ponderea energiei verzi independent de cotele stabilite iniţial în 2008 prin legea care încuraja producătorii de energie regenerabilă. Astfel, în Legea 220/2008, la articolul 4, se menţionează cotele anuale obligatorii pentru energia regenerabilă în perioada 2010-2020. Pentru 2013 era vorba de 14%, apoi felia verde urma să crească cu câte 1% până în 2019 (pondere de 19%), pentru ca în 2019 şi 2020 să urce cu câte 0,5%, regenerabilele ajungând în final la 20%.

Ei bine, prin legea de aprobare a Ordonanţei 57/2013, cea care amâna la plată un număr de certificate verzi după 2018, se modifică articolul cu ponderile din Legea 220, astfel încât din 2014 nu se mai prevede nici o cotă pentru energia verde. Se introduce însă un nou articol care arată că din 2014, “ANRE monitorizează cotele anuale de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi şi în funcţie de gradul de realizare a obiectivului naţional şi impactul la consumatorul final, estimează, publică pe site-ul propriu şi informează Guvernul până la data de 30 iunie a anului curent asupra nivelului cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul următor”. Această referire la rolul ANRE era şi în ordonanţa de urgenţă, însă ponderile anuale ale energiei verzi nu fuseseră modificate faţă de prevederile Legii 220/2008.

Cu alte cuvinte, din acest an, dacă legea de aprobare a Ordonanţei 57/2013 intră în vigoare, ANRE poate decide dacă obiectivul de 20% energie regenerabilă rămâne în picioare, dacă se merge în acelaşi ritm în direcţia realizării sale sau dacă se fac paşi înapoi faţă de cotele din 2013, aşa cum cer marii consumatori. Pentru 2014, ANRE ar fi trebui să decidă până pe 31 ianuarie care e cota energiei verzi care se aplică, dar cum legea nu a intrat încă în vigoare se merge pe cota stabilită în 2008, adică 15%. Cota anuală a energiei verzi poate bloca expansiunea noilor unităţi de producţie, până acum reducerea numărului de certificate nereuşind acest lucru. “La nivelul Comisiei Europene sunt probabil discuţii cu uşile închise privind păstrarea sau nu a obiectivului asumat pentru 2020 – 20% energie verde. Poate va fi menţinut acest obiectiv, poate CE va admite modificarea sa, cert este că tot mai multe industrii se plâng că au pierderi şi devin necompetitive” spune analistul Aurelian Dochia.

“La noi, preţul energeiei la producător scade iar la consumator creşte. Este aberant. Nu ar fi trebuit să ne asumăm cotele astea pentru energia verde, aveam destulă energie curată, hidro. Oricum, Germania a început să nu le mai aplice pentru industrie. Le suportă doar consumatorii casnici – gospodăriile de acolo au însă bani, nu ca în România. Pe lângă investitorii în regenerabile, profituri nesperate fac acum şi distribuitorii, cei care au umflat ani buni tarifele deşi investiţiile au cam lipsit”, crede economistul Ilie Şerbănescu.

Acuze de naţionalizare

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) reclamă printr-un comunicat „atacul brutal asupra industriei eoliene” din partea Guvernului în ceea ce priveşte încercarea de modificare a legislaţiei privind sprijinul pentru energia regenerabilă şi susţine că această industrie este supusă unei „cvasi-naţionalizări”. „Considerăm că actuala Ordonanţă 57/2013, care modifică Legea 220/2008 şi legea de aprobare a OUG 57 a Parlamentului României sunt grevate de absenţa unui dialog în oglindă cu Uniunea Europeană” subliniază asociaţia. Potrivit RWEA, după aplicarea prevederilor OUG 57, producătorii de energie eoliană înregistrează costuri de peste 100 euro pe MWh, în timp ce veniturile lor ajung la 75 euro pe MWh. Peste 150 de sindicalişti ai federaţiilor din industrie au pichetat miercuri sediul Curţii Constituţionale, cerând soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale. Ieri, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă