11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrețul recoltei românești, insensibil la criza din Ucraina

Prețul recoltei românești, insensibil la criza din Ucraina

 

Scăderea producției de grâu și porumb din Ucraina și restricțiile la exporturile Rusiei pot urca prețurile la nivel global cu până la 20%, arată o analiză XTB. Dacă recolta din România e bună, iar traderii se înțeleg la fel de bine între ei, poate să fie și război civil în Ucraina că prețurile nu cresc, spun specialiștii chestionați de noi.

Analiza brokerilor de la XTB România pornește de la faptul că Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu iar Ucraina un jucător major pe piața porumbului (16% din exporturile la nivel global). “Două pericole se profilează în prezent pentru oferta din regiune: primul, oferta mai scăzută dinspre Ucraina, ca urmare a costurilor de finanțare mai mari și a unor investiții mai reduse în îngrășăminte din cauza instabilității politice și a nesiguranței canalelor de livrare, în timp ce al doilea ține de posibilitatea impunerii de sancțiuni economice care să frâneze exporturile dinspre Rusia”, argumentează Claudiu Cazacu, analistul-șef al XTB.

Deși corelația pozitivă între prețul grânelor și conflictul din regiune se bazează în primul rând pe factori speculativi, acest conflict poate conduce în cele din urmă la un impact real asupra ofertei de grâu. O escaladare militară a conflictului, ducând la înfruntări între forțele armate ale Kievului și Moscovei ar zdrobi barierele prețului grâului, conducând la avansuri de 10-15%. Scumpirile ar fi și mai accentuate dacă NATO ar interveni în conflict, putând induce aprecieri de peste 20% consideră analistul XTB care vede prețul porumbului reacționând cu 3-5% mai agresiv decât cel al grâului din cauza ponderii mari a exporturilor Ucrainei în piața mondială. Specialiștii chestionați de noi nu și-ar paria însă banii în urma raportului XTB. “Eu sunt destul de sceptic. Dacă în România este recoltă bună, creșterea prețurilor e iluzorie, poate să fie război civil în Ucraina. Nu uitați că există patru mari traderi care cam fac prețurile, reclamați și la Consiliul Concurenței pentru așa ceva. Anul trecut, prin vară, am avut o scădere bruscă a prețurilor care nu prea avea legătură cu ce se întâmpla cu cotațiile la Londra, ci mai degrabă cu recolta peste așteptări din România și cu puterea mai mare de negociere a traderilor de cereale când se întâmplă asta”, spune Ștefan Nicolae, președintele Agrostar.

Estimări pentru recolta din 2014

Anul acesta ar putea aduce o producție de grâu de 6,7-6,9 milioane de tone, ușor peste media multi-anuală, dar sub recolta foarte bună a anului trecut de 7,4 milioane de tone. Dintre acestea, livrările în străinătate ar fi de 3,3 milioane de tone, potrivit organizației traderilor europeni ­Coceral citată în raportul XTB. Producția de porumb ar urma să scadă la 8,8 milioane tone de la 10,2 anul trecut. Cu alte cuvinte, prețul porumbului ar putea rezista mai ­bine, chiar și fără turbulențe în ­Ucraina. “Producătorii și traderii ar avea de câștigat de pe urma prețurilor în creștere, dar pentru consumatorul român, conflictul nu ar fi deloc un motiv de bucurie, obligându-l să ­suporte prețuri în creștere pentru ­produsele finale de 5-10%”, concluzionează raportul.

Avantajele brokerilor care văd „oportunități“

O societate de brokeraj câștigă din comisioane iar încurajarea activității de tranzacționare a clienților este esența afacerii în cauză. Cum clienții nu pot fi trași pur și simplu de mânecă, unele societăți aleg să furnizeze periodic analize, rapoarte, recomandări de investiții. Citindu-le unii investitori vor lua poziții în piață, de vânzare sau cumpărare, generând rulaj și venituri pentru intermediari. Cum XTB este un broker de Forex, unde se tranzacționează în marjă, semnalarea unei posibile oscilații de preț de +/-20% are darul de a stârni apetitul speculatorilor care își pot multiplica de câteva ori banii dacă pariază pe trendul corect.    

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă