12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCea mai mare bancă din Grecia vrea să atragă fonduri de 2,1...

Cea mai mare bancă din Grecia vrea să atragă fonduri de 2,1 miliarde de euro prin vânzarea de acţiuni

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, vrea să vândă acțiuni în valoare de  2,1 miliarde de euro pentru a acoperi un deficit de capital identificat de banca centrală în cadrul unor teste de stres, a declarat o sursă apropiată situaţiei pentru Bloomberg, conform Mediafax.

NBG controlează Banca Românească.

Instituţia de credit va decide asupra planului, care este încă în discuţie, la reuniunea de marţi a board-ului, a spus sursa citată.

Banca elenă a anunţat la 7 martie că va prezenta un plan de a obţine fondurile necesare recapitalizării fără să vândă acţiuni. Banca centrală din Grecia a refuzat să accepte planul, au declarat surse informate asupra discuţiilor.

Presa elenă a scris în aprilie, citând surse din cadrul băncii, că NBG lucrează la un program pentru a obţine fondurile necesare recapitalizării prin vânzarea de active şi subsidiare, pentru care avea însă nevoie de acordul băncii centrale.

Guvernatorul Băncii Greciei, George Provopoulos, a declarat, vineri, că NBG poate obţine banii de la investitori în cazul în care alege această cale.

Board-ul va propune o majorare de capital de 2,1 miliarde de euro şi anularea drepturilor de preempţiune ale acţionarilor obişnuiţi, printre care se află şi fondul elen pentru stabilitate financiară.

În plus, instituţia de credit va propune şi răscumpărarea de acţiuni preferenţiale în valoare de 1,3 miliarde de euro deţinute de guvernul de la Atena. Pentru a acoperi această plată, NBG va vinde unele active, au spus două surse.

Alte două bănci elene, Piraeus Bank şi Alpha Bank, au atras în luna martie aproape 3 miliarde de euro, în principal de la investitori străini, pentru a se recapitaliza conform cerinţelor băncii centrale. Pireus a vândut şi obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de euro.

Guvernul de la Atena a atras joi finanţare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori.

Sâmbătă, a treia bancă elenă, Eurobank, care deţine în România Bancpost, a primit acordul fondului de stabilitate financiară al Greciei, principalul său acţionar, pentru atragerea prin vânzarea de acţiuni a 2,86 miliarde de euro, fonduri necesare acoperirii unui deficit de capital identificat de banca centrală.

Pe lângă Banca Românească, grupul NBG deţine în România şi societatea de asigurare – reasigurare GARANTA, societatea de servicii de investiţii financiare – NBG Securities România si NBG Leasing.

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă