12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul primeşte acces la servere, activităţi online şi înregistrări audio-video

Fiscul primeşte acces la servere, activităţi online şi înregistrări audio-video

Guvernul a adoptat mai multe modificări ale Codului Fiscal şi ale Codului de Procedură Fiscală, apărute la finele săptămânii trecute în Monitorul Oficial.

La finele săptămânii trecute a fost publicată în Monitorul Oficial OUG 87/2014, act normativ ce aduce modificări importante legislaţiei fiscale. ­Potrivit actului menţionat, controlul fiscal se face pe baza unei analize de risc. Dobânda de întârziere, situată ­anterior la un nivel de 0,4% pe zi, se reduce la 0,3% pe zi.

Se abrogă obligaţia certificării declaraţiei anuale de impozit pe profit. Certificarea declaraţiilor depuse de contribuabil la ANAF devine opţională, fiind un drept, şi nu o obligaţie. Certificarea declaraţiilor fiscale de către contribuabili reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc fiscal, când se va efectua selecţia contribuabililor supuşi inspecţiei fiscale.

Potrivit unei analize făcute de con­sultantul Adrian Benta pentru ­Hotnews.ro, devin scutite de impozit pe profit veniturile din cesiunea participaţiilor la societăţi afiliate, situate atât în România, cât şi în alte state cu care există convenţie de evitare a dublei impuneri. Condiţia este ca participaţiile să depăşească nivelul de 10%, iar deţinerea acestora să fie mai îndelungată de un an. Dacă contribuabilul prezintă certificat de rezidenţă fiscală într-un stat cu care România are semnat tratat de evitare a dublei impuneri, persoana în cauză beneficiază de cea mai avantajoasă cotă de impozitare dintre cea întâlnită în România şi cea din ţara de rezidenţă fiscală.

Care sunt modificările aduse în sfera TVA?

În ce priveşte TVA, conform Directivei nr. 112/2006, este prevăzută obligaţia persoanelor impozabile din afara Comunităţii, ce desfăşoară servicii electronice în Comunitate, să se înregistreze în scopuri de TVA într-unul din statele comunitare.

În ce priveşte rambursarea TVA, dacă valoarea decontului cu suma negativă solicitată la rambursare este mai mică de 45.000 lei, organul fiscal aprobă rambursarea TVA fără control, sub rezerva efectuării ulterioare a inspecţiei fiscale. Procedura de rambursare fără control nu poate fi aplicată în cazul în care contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte fiscale de natura infracţiunilor. Rambursarea fără control nu poate fi aprobată nici dacă autoritatea fiscală deţine informaţii că rambursarea este una necuvenită.

Ce se prevede referitor la accize?

În cazul în care unui operator economic i s-a revocat autorizaţia de antrepozit fiscal, o nouă autorizaţie poate fi solicitată numai după 6 luni de la data deciziei de revocare. Se introduce acciza pentru bijuteriile din platină sau pentru bijuteriile din platină în combinaţie cu aur. Se exceptează de la accizare verighetele.

Potrivit noilor modificări, autorităţile fiscale pot utiliza ca mijloace de probă orice element ce dovedeşte constatarea unei stări fiscale, inclusiv datele stocate pe servere, mediul online, însă pot fi utilizate şi înregistrări audio-video.

Se va aplica, tot prin noua OUG 8/2014, şi o nouă procedură de poprire a conturilor bancare. Astfel, poprirea conturilor bancare nu se mai poate face decât după 30 de zile de la emiterea somaţiei. Până acum, situaţia era inversă: întâi se blocau conturile, apoi se emiteau ­somaţiile.

Oamenii de afaceri – în mare, de acord cu modificările

Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de acord cu anularea obligativităţii certificării. “În forma finală, salutăm faptul că s-a scos obligativitatea certificării”, spune el. Semnele de întrebare privesc în continuare activităţile de control. “Ni se pare neclar (…) modul în care se pot face controalele, unde e, după părerea noastră, o amestecătură, o confuzie între controalele tematice şi controalele făcute de dispozitivul antifraudă. Acolo e ceva care poate să nască abuzuri”, spune el. În mare, este un act normativ bun care aduce, în special, clarificări legate de verificarea şi controlul activităţilor economice, derulate de nerezidenţi în România, conchide secretarul general al AOAR.

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă