18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe 1 mai, la munte sau la mare? Mai bine la...

De 1 mai, la munte sau la mare? Mai bine la Transylvania Horse Show, lângă Sighișoara.

A IV-a ediție Transylvania Horse Show, cel mai cunoscut Concurs Hipic Internațional din România, are loc la sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 2-4 mai. La fel ca și în anii anteriori, evenimentul dedicat sporturilor ecvestre și iubitorilor de cai se desfășoară într-un peisaj idilic, în apropierea unuia dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, Sighișoara (pont: cei 16 km de la Sighișoara la Prod pot fi parcurși cu bicicleta).

Concurenți și suporteri din 19 țări vor participa în acest weekend la Transylvania Horse Show, în satul Prod, comuna Hoghilag (la doar 16 km de Sighișoara), într-un peisaj de vis, recomandat de ghidul "Lonely Planet" ca fiind printre primele locuri din lume unde să călărești ca turist.

Ajuns la cea de-a IV-a ediție, evenimentul aduce în România atât concurenți din străinătate cât și oficiali ai lumii ecvestre internaționale, prezența lor fiind garanția faptului că evenimentul se desfășoară conform standardelor internaționale. Federația Ecvestră Internațională este reprezentată de delegatul tehnic, Andrew Griffiths din Marea Britanie, iar arbitrul belgian Michel Van Gerwen este președintele juriului. Competiția include concursuri de dresaj, obstacole și cross-country dar și demonstrații de atelaje și alte momente surpriză pregătite de organizatori.

Una dintre noutătile ediției 2014 este faptul că românii care nu vor ajunge anul acesta la Prod, în sufletul competiției, vor putea viziona pe postul TVR 1 transmisiuni în direct a unora dintre cele mai spectaculoase probe. În calitate de co-producător al evenimentului, TVR 1 va transmite  live sâmbătă între orele 15:30 și 16:00 și duminică între 15:30 și 17:00. Retrospectiva fiecărei zile va putea fi văzută și la Telejurnalul de la orele 20:00.

Fiecare dintre cele 3 zile de concurs va începe la orele 09:00 și se va închide în jurul orelor 17:30. Programul îl găsiți aici: http://www.horseshow.ro/ro/program-general

De ce să-ți petreci mini-vacanța de 1 mai la Transylvania Horse Show?

Dacă încă mai ai nevoie de motive pentru a fugi în inima Transilvaniei măcar pentru un weekend prelungit, iți reamintim că orașul Sighișoara a fost declarat în anul 1999 monument protejat de UNESCO și că este pe lista Patrimoniului Mondial. Datorită arhitecturii sale remarcabile, a poziției dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei".

În drum către locul desfășurării Transylvania Horse Show 2014  poți vizita salba de biserici fortificate din zona, tur desemnat "Cel mai de succes circuit turistic din România" în 2013.

Organizatorii Transylvania Horse Show 2014  îi invită să petreacă un weekend de poveste în inima naturii atât pe cei pasionați de cai cât și pe cei care își doresc să cunoască mai bine tainele călăriei. Iată câteva variante de cazare în zonă: http://www.horseshow.ro/ro/cazare    

Competiția Oficială:

Transylvania Horse Show găzduiește 3 tipuri de competiții oficiale, completate zilnic de o serie de demonstrații spectaculoase și evenimente adiacente.

1.Concurs Complet Internațional (CCI) este o etapă pregătititoare pentru Campionatele Balcanice ce vor avea loc în Bulgaria, la jumătatea lunii mai, ultima ediție a acestora desfășurându-se anul trecut în România, în cadrul Transylvania Horse Show. La această disciplină de Probă Completă concurenții profesioniști vor avea de parcurs 3 probe: dresaj, obstacole și cross-country. Punctul culminant al Concursului Complet Internațional îl reprezintă proba de Cross-Country, la care concurenții și caii lor au de parcurs contra cronometru un traseu dificil, lung de 3.600 metri, cu 39 de obstacole naturale precum șanțuri, bazine cu apă, bușteni și alte obstacole din lemn masiv. Concursul este organizat în colaborare cu Federația Ecvestră Română (FER) și Federația Ecvestră Internațională (FEI).

2. Cupa României la Concurs Complet – categoria Novici, secțiunea din competiție care se adresează cailor și concurenților în curs de afirmare, cu mai puțină experiență în competițiile ecvestre de probă completă. Traseul de cross-country pentru acestă probă măsoară 1.500 metri și numără 17 obstacole naturale. Organizatorii au introdus această secțiune pentru a încuraja sportivii să se îndrepte spre această disciplină deosebit de spectaculoasă, dar totodată foarte riscantă.

3. Concurs Internațional Universitar, “Cupa Națiunilor pentru Studenți” (“AIEC Student Riders Nation Cup” – România 2014), este organizat în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC), cea mai mare asociație de acest gen din lume. La această secțiune participă studenți din toată lumea care vor concura la 2 probe: dresaj și sărituri obstacole. Transylvania Horse Show a primit premiul "Concursul anului" pentru edițiile 2011 și 2012 din partea AIEC (Association Internationale des Etudiants Cavaliers).
În cadrul acestui concurs caii sunt puși la dispoziție de către organizator. Concurenții au la dispoziție doar 5 minute pentru a se acomoda cu caii înainte de a intra în terenul de concurs. Caii sunt foarte bine antrenați și trebuie să corespundă standardelor competiționale. Alegerea celor 48 de cai puși la dispoziție de către organizatori exclusiv pentru această probă implică testarea unui număr foarte mare de cai de sport care aparțin celor mai mari cluburi ecvestre din țară.

Caii provin de la baze hipice din București, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara și de la clubul gazdă, Cross-Country Farm prin asociația ecvestră HipoHouse. Numărul total al concurenților și suporterilor străini depășește 100 de persoane, cel mai mare număr de participanți din străinătate înregistrat de-a lungul celor 4 ediții organizate până acum. Foarte mulți dintre studenții călăreți participanți la această secțiune concurează cu succes și în calitate de călăreți profesioniști în alte competiții ecvestre de nivel foarte ridicat, în țări cu renume în sportul hipic.

În premieră, anul acesta, spectacolul ecvestru va fi condimentat cu demonstrații spectaculoase de atelaje cu 2 cai susținute de sportivi profesioniști, atelaje cu ponei și alte momente inedite pregătite de organizatori.

Transylvania Horse Show este organizat de Cross-Country Farm cu sprijinul Federației Ecvestre Române și al Federației Ecvestre Internaționale.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

MAE informează că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat, sâmbătă, că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, potrivit gandul.ro. MAE informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă