15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProiect de 65 mil. euro la Dor Mărunt

Proiect de 65 mil. euro la Dor Mărunt

Firma Petrochem Technologies din Constanţa intenţionează să dezvolte un hipodrom, un centru comercial şi trei hoteluri în comuna Dor Mărunt din Călăraşi, împreună cu Romsilva şi Ministerul Mediulu, pe actualul teren al hergheliei din localitate, valoarea investiţiei fiind de 65 milioane de euro, relatează Mediafax.

“Dorim construirea unui hipordom naţional şi a unui complex turistic care să includă hoteluri, zone de agrement şi baze de echitaţie”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Cezar Petrescu, proprietarul firmei Petrochem Technologies.

Complexul ar include amenajarea unui hipodrom naţional de trap şi galop cu maxim 20.000 de locuri, o pistă pentru concursurile de sărituri, baze de antrenament şi echitaţie şi o bază separată pentru echitaţie în zona Ogoru-Dor Mărunt.

Separat de amplasamentul propus pentru hipodrom, proiectul prevede un centru comercial, trei hoteluri în apropierea bazei de echitaţie, parcare supraetajată, pistă de biciclete pe o lungime de 30 de kilometri în jurul localităţii Dor Mărunt şi două clădiri de birouri.

Firma deţine 70 hectare de teren extravilan şi aproximativ 2.600 metri pătraţi de teren intravilan în Dor Mărunt, unde vor fi construite birourile şi spaţiile tehnice necesare primei faze a proiectului.

Petrochem Technologies vrea să dezvolte proiectul printr-un parteneriat public-privat, la care Romsilva, proprietarul hergheliei Dor Mărunt şi a terenului să participe cu acestea.

“Începerea discuţiilor cu părţile implicate în proiect, respectiv Romsilva şi Primăria Dor Mărunt, a avut loc în luna mai a acestui an şi sperăm că cel târziu la sfârşitul acestui an Romsilva să declanşeze procedura de iniţiere a parteneriatului public-privat”, a spus Petrescu, care estimează valoarea proiectului la 65-66 milioane de euro, investiţie care se va derula în două faze.

Singura problemă este că şi Romsilva, şi Ministerul Mediului, îşi pasează una celeilalte responsabilitatea iniţierii parteneriatului.

Codruţ Bâlea, consilier la Romsilva, aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, spune că decizia finală pentru un parteneriat public-privat o va avea ministerul.

“Ne interesează proiectul de investiţii şi credem că trebuie făcut un parteneriat public-privat. Romsilva, ca proprietar al terenului şi administrator al hergheliei, se va implica în acest proiect”, a spus Bâlea.

Pe de altă parte, Cristian Apostol, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, afirmă că decizia finală pentru un parteriat public-privat va trebui luată de Romsilva, care ar urma să aprobe parteneriatul în consiliul de administraţie.

“Eu consider că aceste herghelii nu au altă şansă decât parteneriatul public-privat. Ele necesită un grad mare de investiţii, iar noi abia le putem ţine pe linia de plutire. Există legea parteneriatului public-privat care poate fi folosită şi, poate cei de la Romsilva nu sunt bine informaţi, dar ei trebuie să facă contractul de parteneriat. Vom discuta şi noi cu cei de la firma Petrochem, care ne-au trimis o scrisoare oficială, şi cu Romsilva, şi le vom transmite poziţia noastră. Dar şansa este un astfel de parteneriat, pentru că statul are puţini bani de investiţii”, a spus Apostol.

Legea parteneriatului public-privat prevede că partener public poate fi, alături de diverse entităţi, oricare organism al statului, autoritate publică sau instituţie publică, care acţionează la nivel central, regional sau local.

Dacă se va semna parteneriatul, într-o primă fază va fi construit hipodromul, parcările, tribunele, clădirile conexe şi un hotel, urmând ca restul obiectivelor să fie finalizate în următorii trei ani.

“Pentru finanţarea primei faze a proiectului, Petrochem deţine scrisori de intenţie de la două fonduri de investiţii olandeze pentru 15 milioane de euro şi o scrisoare de intenţie pentru 5 milioane de euro, negociată cu o bancă din Olanda. Fondurile pentru faza a doua vor fi asigurate de pe piaţa de capital”, a mai spus Petrescu.

El a afirmat că discută şi cu un investitor privat din Marea Britanie pentru ca, în eventualitatea în care Ministerul Mediului şi Romsilva vor tergiversa lansarea proiectului, să construiască hipodromul pe un teren privat, cumparat Petrochem.

“În ceea ce priveşte autoritatea care trebuie să lanseze procedura de parteneriat, conform legii, Romsilva este cea care iniţiază procedura, împreună cu Ministerul Mediului. Deci trebuie să fie un efort comun, dat fiind complexitatea subiectului. Această colaborare va ajuta toate părţile ulterior, cand se va forma o companie de proiect”, a mai spus Cezar Petrescu.

Firma Petrochem Technologies a fost înfiinţată în toamna anului trecut şi are ca obiect de activitate ingineria şi consultanţa tehnică. Potrivit lui Petrescu, firma a fost înfiinţată pentru a derula afaceri în domeniul proiectării instalaţiilor petro-chimice în Africa şi vestul Europei. În paralel, firma are şi un portofoliu de proiecte dezvoltate în România, printre care o serie de parteneriate cu producătorii locali de echipamente, un proiect de sprijinire a producătorilor locali de echipamente tehnice pentru a deveni competitivi pe pieţele externe şi proiectul investiţional pe care intenţionează să-l
dezvolte la Dor Mărunt.

Cele mai citite

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă