5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTuriștii străini se plâng că muzeele îi întâmpină cu lacăte pe ușă

Turiștii străini se plâng că muzeele îi întâmpină cu lacăte pe ușă

Turiştii străini care vizitează România de sărbători s-au declarat nemulţumiţi de faptul că muzeele sunt închise, iar unii dintre ei fac, din acest motiv, reclamaţii către agenţiile prin care au venit sau către birourile româneşti de turism din străinătate.

„Nu trebuie să fim prea deştepţi ca să ne dăm seama că produsul turistic conţine şi o parte de obiective precum muzeele care, dacă lipsesc, întregul produs este compromis. De mulţi ani avem aceeaşi problemă cu aceste obiective, unde programul se încheie la ora 16:00, iar dacă vine o sărbătoare precum Paştele sau Crăciunul, se închid de tot", a declarat Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, reprezentantul grupului german TUI în România, citat de Mediafax.

El spune că atunci când găsesc muzeele închise, turiştii străini fie fac reclamaţii, fie scriu review-uri negative despre România pe diverse forumuri. „Şi duminică, în ziua de Paşte, şi luni, atât Muzeul Satului, cât şi Palatul Parlamentului, cele mai importante obiective turistice din Bucureşti, au fost închise. Noi am avut în Bucureşti peste 600 de turişti germani în aceste zile, iar unii dintre ei ne-au trimis reclamaţii în care se plângeau că muzeele au fost închise”, a spus George Mărginean, proprietarul agenţiei Karpaten Turism, reprezentantul Neckermann în România.

Alţi turişti germani, austrieci sau francezi, care au vizitat România zilele trecute, au fost revoltaţi că atât în Braşov şi Sinaia, cât şi în Bucureşti, cele mai multe obiective de interes "i-au aşteptat" cu porţile închise şi fără să menţioneze pe pagina de internet că de Paşte obiectivul este închis.

„Eu şi cu soţul meu am fost de Paşte în Braşov şi Bucureşti şi a trebuit să constatăm surprinşi că foarte multe dintre obiectivele turistice au fost închise din Vinerea Mare până în Lunea Paştilor. Există oare vreun motiv pentru care la sfârşit de săptămână, când unele oraşe sunt pline de turişti, obiective ca Palatul Parlamentului sau Castelul Peleş sunt închise? Noi călătorim foarte mult cu ocazia Paştelui, dar nicăieri nu am întâlnit o asemenea situaţie. Am întâlnit foarte mulţi turişti care erau la rândul lor foarte supăraţi ca foarte multe obiective nu puteau fi vizitate decât de afară. Credem că acest lucru este dăunător pentru turismul românesc”, a scris marţi o turistă germană într-o adresă trimisă unei agenţii româneşti.

Majoritatea ţărilor din Europa ţin deschise muzeele de sărbători. Istvan Horvath, proprietarul agenţiei maghiare Imola Tours, a declarat că toate muzeele din Budapesta au fost deschise zilele trecute. „Parlamentul, Opera şi toate muzeele din Budapesta au fost deschise de Paşte. Acestea se închid de obieci lunea, dar de data asta au rămas deschise şi s-au închis azi (marţi – n.r.). În Budapesta au fost în aceste zile peste 200.000 de turişti. Este o mare greşeală să ţii închise muzeele de sărbători, când se ştie că vin cei mai mulţi turişti”, a spus Horvath.

Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei Invitation România, specializată în incoming, afirmă că atunci când obiectivele sunt închise de sărbători, pierderea este dublă: se pierd bani, de câteva ori mai mulţi decât într-o zi obişnuită, dar se pierde şi imagine.

„O altă mare prostie este că în timpul sezonului muzeele sunt deschise până la ora 16:00, pe când în alte ţări programul este până la ora 20:00 sau chiar mai târziu. De Paşte, Crăciun şi alte sărbători, muzeele trebuie, de asemenea, să fie deschise. De fiecare dată, în această perioadă, turiştii străini fac reclamaţii, cer banii înapoi şi spun că nu mai vin data viitoare”, a mai spus Fodoreanu.

El a adăugat că tocmai muzeele cu care se promovează România în străinătate, precum Peleş, Palatul Parlamentului sau Muzeul Satului nu au putut fi vizitate de turişti în această perioadă. „Noroc cu mănăstirile din Bucovina, care sunt deschise pe tot timpul anului şi avem şi noi unde să ducem turiştii în aceste perioade”, a mai spus Fodoreanu.

Dragoş Anastasiu crede că nimeni nu are o viziune privind industria turismului, indiferent că muzeele sunt deţinute de stat, autorităţi locale sau privaţi. „Acestea sunt lucruri de interes naţional. Faptul că ţinem aceste obiective închise de sărbători arată nivelul nostru de gândire mic sau foarte mic. Palatul Parlamentului este unul dintre cele mai vizitate obiective din Bucureşti. Cum să fie închis de Paşte? Cărui turist străin îi trece prin minte aşa ceva?”, a mai spus el.

Turismul a avut anul trecut o contribuţie totală de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plasează România pe locul 154 în lune, din 184 de ţări, în urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).

Cei 1,71 milioane de turiştri străini care au vizitat anul trecut România, majoritatea în interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 mld.euro), cea mai mare pondere fiind deţinută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deşi numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1% turismul românesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puţin de una din cinci înnoptări revenind vizitatorilor din afara ţării. Turiştii străini au petrecut anul trecut în România 3,5 milioane de nopţi, printre cele mai scăzute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Cele mai citite

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă