13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai mare pictor român în viață expune la Cluj

Cel mai mare pictor român în viață expune la Cluj

 

Cel mai bine vândut pictor român în viață, Nicolae Maniu, a revenit în orașul studenției sale, Cluj-Napoca, cu o expoziție de excepție, găzduită de Muzeul de Artă. Lucrările alcătuiesc împreună un spectaculos jubileu de 70 de ani al artistului stabilit la Paris și care a revoluționat pictura contemporană românească.

Pentru Nicolae Maniu, cu toate că este vorba de prima expoziție personală din ultimii 18 ani, expoziția jubiliară nu este o regăsire a legăturilor cu Clujul, pentru că, de fapt, de la emigrarea artistului, din 1983, aceste legături nu au încetat niciodată. Mai mult, Nicolae Maniu mărturisește că aproape toate lucrările pe care le-a pictat la Paris în ultimii ani au fost cumpărate de colecționari clujeni. Nicolae Maniu afirmă că interesul colecționarilor clujeni pentru opera sa a început să se manifeste din 2007.

”M-a abordat cineva la o terasă din centru și m-a întrebat cât l-a costa un tablou de-al meu de 70 pe 80 de centimetri. Eu i-am spus că i-l dau la prețul care mi-ar reveni mie din încasările galeriei, adică 30 la sută. Probabil că persoana cu pricina se aștepta la o sumă foarte mare, pentru că, atunci când i-am spus prețul, a spus că vrea trei tablouri”, a afirmat Nicolae Maniu.

El spune cu umor că clujenilor le oferă tablourile la o treime din prețurile cerute de galeriile de artă pariziene pentru că interesul său nu este să îi îmbogățească pe proprietarii de galerii, ci să sporească patrimoniul cultural al orașului său. Expoziția jubiliară poate fi vizitată de sâmbătă, 12 aprilie, până pe 25 mai. Evenimentul este parte a programului „Artişti de marcă ai Clujului”, care îşi propune să pună în evidenţă, în cadrul unor expoziţii retrospective, creaţia recunoscută în plan naţional şi internaţional a unor artişti contemporani cu o influență decisivă pentru conturarea profilului cultural actual al Clujului.

O idee mai veche

„Ideea unei astfel de retrospective o am de multă vreme, mai ales că eram mai tot timpul întrebat în Cluj când voi mai expune aici. Este cea mai mare expoziţie a mea din toată viaţa şi cuprinde o diversitate a lucrărilor şi ideilor care chiar şi pe mine mă impresionează”, a declarat pictorul Nicolae Maniu. 

La aproape două decenii de la prima sa expoziţie personală organizată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (1996), publicul va putea admira o selecţie de 92 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului şi din 15 colecţii particulare din Germania şi România, semnificative pentru toate etapele sale de creaţie, inclusiv cea recentă, precum şi cinci sculpturi în bronz din anii de debut.

Printre lucrările din expoziţie se regăsesc primul tablou în ulei al pictorului – o copie după Nicolae Grigorescu realizată de Nicolae Maniu la 15 ani, cel mai recent, creat în octombrie 2013 şi intitulat „Ultima cruciadă”, precum şi impresionantele „Poarta Purgatoriului”, „Sub semnul Vărsătorului”, „Vise interferente”, „Tentaţia convertirii” sau ”Capcana de îngeri”.  

Compoziție sofisticată

”Tablourile expuse se remarcă prin compoziţiile sofisticate, realizate prin alăturarea unor elemente figurative cu sens hiperbolic, care, la fel ca în arta suprarealistă, şochează prin alăturare şi exaltă imaginaţia privitorului. Proprie artistului este o tehnică picturală de mare virtuozitate, ce face din obiect un spectacol în sine, prin redarea cu mare acurateţe a detaliilor, totul fiind supus unei uimitoare şi subtile regii a luminii. Temele sale predilecte reiau într-o manieră personală teme clasice ale picturii: autoportretul – văzut ca o ocazie de expresie personală şi de interogare a lumii, corpul uman – ca măsură estetică a tuturor lucrurilor, peisajul – ca spaţiu oniric şi companion inspirator al fiinţei umane”, spun organizatorii expoziției.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă