13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIstoria recentă, surprinsă în fotografii CUTREMURĂTOARE. Când le puteţi vedea la Bucureşti

Istoria recentă, surprinsă în fotografii CUTREMURĂTOARE. Când le puteţi vedea la Bucureşti

O rachetă lansată în Gaza a lăsat o familie fără cei doi copii. Femeile din Somalia joacă baschet sub pază, pentru că sporturile nu sunt potrivite pentru bunele musulmane, iar o femeie din Nairobi citeşte ce-i pică în mână, aşezată pe un morman de gunoaie. Acestea sunt doar câteva dintre poveştile fotografiilor premiate anul acesta, în cadrul uneia din cele mai importante expoziţii globale de fotojurnalism, World Press Photo.

Între 2 mai şi 26 mai, veţi putea vizita expoziţia la Bucureşti, conform unui comunicat al  organizatorilor, Fundaţia Eidos, remis redacţiei. Fotografiile vor fi expuse în Piaţa Universităţii.

Marea câştigătoare a competiţiei World Press Photo 2013 este o lucrare a fotojurnalistului suedez Paul Hansen, care înfăţişează drama unei familii din Gaza, după un bombardament israelian.

Citeşte şi COREEA DE NORD, aşa cum nu ai mai văzut-o niciodată. Vezi câteva IMAGINI inedite!

„World Press Photo reprezintă esenţa reportajului de actualitate făcut în interesul unei societăţi informate. Este o sarcină dificilă fie pentru că, adesea, condiţiile sunt dificile – conflict, dezastre – fie pentru că subiecte urmărite sunt extrem de dureroase. În condiţiile în care media suferă transformări uriaşe în modelul său de business, este nevoie de un alt tip de abordare care să asigure accesul necenzurat la informare şi imagine. Este motivul pentru care, încă de la înfiinţare, World Press Photo a premiat şi a evidenţiat munca unor fotojurnalişti care s-au dedicat unor subiecte care, deşi sunt importante, rar fac prima pagina a jurnalelor”, a explicat fondatorul Eidos, Cristian Movilă.

Citeşte şi Cum se construieşte o poveste jurnalistică: Albumul anonim cu fotografii din Al Doilea Război Mondial

Expoziţia este montată 45 de ţări din întreaga lume şi este vizitată, anual, de peste 3,5 milioane de oameni. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanţi din 124 de ţări, care au înscris 101.254 de fotografii.

Competiţia World Press Photo a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 ţări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. 

Mai jos, puteţi citi poveştile câtorva din fotografiile câştigătoare.

Paul HansenCadavrele a doi copii, unul în vârstă de doi ani şi unul în vârstă de patru ani, sunt cărate de unchii lor către moscheea din Gaza. Copiii au fost omorâţi într-un atac israelian, în 19 noiembrie. Israelul a început ofensiva împotriva Hamas în 14 noiembrie. Fotografia a fost marea câştigătoare a competiţiei.

Rodrigo Abd- Aida plânge, după ce îşi revine în urma atacului armatei siriene asupra oraşului Idlib. În bombardament şi-a pierdut copiii. Trupele siriene au lansat un atac asupra oraşului Idlib, unde se adăposteau mai mulţi opozanţi ai regimului Bashar al-Assad. Fotografia a primit locul I la  categoria “General News”. 

Stephan VanfleterenMakone Soumaoro (30 de ani) este din Conakry, Guineea. Este tratată, împreună cu alţi oameni, pe nava-spital “Africa Mercy”. “Nu mă doare gâtul, dar mă îngrijorează că s-a umflat aşa de mult. Sper că nu este o tumoră, pentru că sunt casnică şi familia mea are nevoie de mine”. Fotografia a primit locul I la categoria “Staged Portraits”.

Emin Özmen– Un om acuzat că ar fi oferit bani agenţilor guvernamentali este legat într-o şcoală ocupată de Armata Liberă Siriană, în Alep. El a fost unul din cei doi prizonieri bănuiţi a face parte din mişcarea Shabiba, interogaţi timp de 48 de ore şi apoi eliberaţi. Fotografia a ocupat locul al II-lea la  categoria “Spot News”.

Jan Grarup– Un gardian le păzeşte pe femeile care joacă baschet. Ele îşi pun viaţa în pericol, după ce, în 2006, gruparea radicală al-Shabab a insistat pentru adoptarea unei fatwe prin care femeilor le este interzis să facă sport, pentru că este ne-musulman. Fotografia a fost premiată cu locul I la “Sports Feature”.

Micah Albert– O femeie stă pe munţii de gunoaie din Dandora, lângă Nairobi, Kenya. Spune că îi place să citească, când face o pauză de la sortarea deşeurilor. Groapa de gunoi, aflată la opt kilometri de capitala Nairobi, este una din cele mai mari gropi din Africa. Fotografia a primit locul I la  categoria “Contemporary Issues-Singles”.

 

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă