16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOpere ale lui Andy Warhol recuperate de pe discuri Amiga vechi de...

Opere ale lui Andy Warhol recuperate de pe discuri Amiga vechi de 30 de ani

12 opere ale lui Andy Warhol, necunoscute publicului până în prezent, au fost recuperate de pe discuri Amiga de la mijlocul anilor '80, relatează BBC. Discurile au o vechime de aproape 30 de ani, iar formatul în care era păstrată informația nu mai poate fi interpretat de emulatoarele Amiga existente. Din acest motiv, specialiști în calculatoare de la Carnegie Mellon University au avut nevoie de trei ani pentru a recupera datele aflate pe discurile Amiga.

Lucrarile au fost realizate după ce Commodore, compania care a construit calculatoarele Amiga, i-a cerut artistului Andy Warhol să realizeze o serie de opere pentru lansarea modelului Amiga 1000 din 1985. Un iubitor al artei lui Andy Warhol, Cory Arcangel, la rândul lui artist, a descoperit pe Youtube un film al evenimentului din 1985. La respectiva conferință Andy Warhol a arătat un portret al solistei formației Blondie, Debbie Harry, portret realizat de artist cu ajutorul programului de desenat al calculatorului Amiga 1000.

Cory Arcangel a obținut permisiunea Muzeului Andy Warhol de a face cercetări în colecția sa pentru a vedea dacă există și alte urme ale colaborării dintre celebrul artist și Commodore. Astfel, discurile Amiga care au aparținut lui Andy Warhol au fost descoperite în 2011, iar datele scrise pe ele au fost copiate.

O parte dintre fișierele găsite de Cory Arcangel și colaborării săi de la Carnegie Mellon University aveau nume ale unor lucrări ale lui Andy Warhol cunoscute. Și, într-adevăr, după trei ani de muncă, când cercetătorii au reușit să recupereze imaginile salvate în fișiere, ipoteza a fost confirmată. Din cele 18 fișiere, șase erau reproduceri digitale după lucrări cunoscute ale artistului american, iar 12 erau opere necunoscute.

Cory Arcangel a spus că operele recuperate de pe discurile Amiga arată că Andy Warhol intuia noile posibilități de exprimare artistică oferite de mediul digital. Puteți urmări în filmulețul de mai jos cum trei dintre legendele culturii pop s-au întâlnit in același moment istoric: Andy Warhol „pictand-o” pe Debbie Harry cu ajutorul unul calculator Amiga.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă