15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEroticul vis al unei nopţi de vară

Eroticul vis al unei nopţi de vară

Cea mai nouă ­premieră a Teatrului Naţional din Bucureşti este „Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare, pe care o puteţi vedea pe 3 şi 6 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

„Nebunul, îndrăgostitul și poetul, toți sunt alcă­tuiți din fan­tezie”, spune Shakespeare. Asemenea lor, regizorul Petrică Ionescu plăsmuiește, cu această nouă montare, un extraordinar univers oniric și feeric, clocotind de erotism, instincte primare, și, mai presus de orice, de energii vitale. Un vis fantastic, în care cuplurile, pasiunile şi poveştile de iubire se fac şi se desfac ca prin vrajă, antrenând acorduri când mai vesele, când mai triste, cu mişcări frenetice şi spectaculoase schimbări de decor; o fantezie luxuriantă ce coboară peste o magică noapte de Sânziene, antică am spune, dacă n-ar fi atât de actuală, se arată într-un comunicat al TNB.

„Iubirea este, în viziunea foarte pesimistă a lui Shakespeare, numai o iluzie, ca și teatrul și viața însăși”, spune regizorul. „Am descoperit deriziunea absolută și cruzimea fără scăpare a experienței amoroase, mărturiseşte regizorul. Iluziile fără sfârșit. Aceste adevăruri multiple am încercat să le transmit cu cruzime, păstrând sarcasmul și umorul prezent în fiecare inflexiune a textului shakespearian”.

Regizor de origine română stabilit în Franța, Petrică Ionescu este considerat unul dintre marii inovatori în domeniul regiei de teatru, al scenografiei, operei și baletului. Tot pe Scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti a mai semnat, în 2006, regia spectacolului „Burghezul gentilom”, care s-a bucurat de un mare succes de public.

„Visul unei nopți de vară” de la Teatrul Naţional din Bucureşti reunește elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, impresionante construcții vizuale, un incitant balet contemporan și un excepțional fond muzical, ­într-un ambient de spectacol ieşit chiar dintr-un vis, pe care l-au „visat”, împreună cu regizorul, artişti români şi străini de renume: Helmut Stürmer (decorurile), Corina Grămoșteanu (costumele), Florin Fieroiu (coregrafia), Jean Schwartz, Petre Ancuța (muzica), Chris Jaeger (lighting design). Un vis populat de zei și muritori, de duhuri, spiriduși și zâne, în interpretarea unor actori consacrați ai Teatrului Național, cărora li se alătură tineri artiști ai scenei bucureștene, într-o amplă distribuţie, din care fac parte, printre alţii, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ, Lari Giorgescu, Vlad Bârzanu, Istvan Teglas, Costi Apostol.  

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă