10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Revelion la Terzo Mondo"

“Revelion la Terzo Mondo”

Ultima premiera a Teatrului de Arta Dramatica din Deva a adus in fata spectatorilor o piesa socanta prin realismul crud in care radiografiaza viata emigrantilor. “Revelion la Terzo Mondo” este o piesa scrisa de actorul Nationalului bucurestean Ovidiu Iuliu Moldovan, pusa in scena de jurnalistul ziarului “Romania libera”, Stefan Ciocan. Sala arhiplina in cele doua seri (vineri si sambata) in care au fost programate primele reprezentatii si aprecierile publicului dupa spectacol demonstreaza ca productia poate fi considerata un mare succes.

Piesa imbina intr-un mod armonios dramaturgia si muzica intr-o inlantuire logica si fireasca. Piesele muzicale compuse de directorul teatrului devean, Zoltan Turi, completeaza un text scris pentru actori chiar de un confrate. Ovidiu Moldovan a stiut foarte bine sa “dozeze” textul in asa fel incat fiecare personaj sa aiba momentul sau de glorie.

O piesa fara personaje principale

Fiecare dintre personajele propuse de autor traieste propria drama. Oameni fara nume, identificati doar printr-un statut social, se intalnesc intr-o carciuma sordida la un Revelion al “scursurilor”, al emigrantilor. Noul mileniu este asteptat de fiecare dintre personajele piesei cu speranta si teama.
“La Terzo Mondo se aduna singuratatile, fiecare personaj traieste drama propriei instrainari si insingurari. Toti la un loc formeaza singuratatea colectiva. Uitati-va in jur si o sa vedeti cum va apasa aceasta singuratate”, a afirmat autorul piesei, Ovidiu Moldovan.

O trupa cu un potential urias

Actorii au reusit sa dea viata, credibil, unor personaje extrem de complexe. Coco Dimitriu a intrat foarte bine in pielea Sefului – patronul carciumii, un fost actor emigrat in Occident impreuna cu intreaga familie. Vaduva dupa opt soti, Sora este o batrana ceva mai bine situata din punct de vedere material fata de invitatii care-i calca pragul cu ocazia Revelionului.
Personajul este excelent interpretat de Carmen Pacurar, care reuseste sa ascunda foarte bine diferenta de varsta foarte mare intre etatea reala a actritei si cea a personajului. Un rol de o deosebita sensibilitate realizeaza Cristina Lazar, interpreta Sotiei. Tanara actrita reuseste sa umezeasca ochii spectatorilor in doua momente de arta autentica printr-o interpretare de exceptie.
De asemenea, Pastorel Vulcu, in-terpretul unui Invalid, care-si joaca rolul intr-un scaun cu rotile, a reusit sa creeze un personaj sfasietor. Aplauzele la scena deschisa oferite de spectatori dupa momentul de varf al evolutiei sale demonstreaza ca artistul a reusit pe deplin sa inteleaga drama unui soldat sarb, ramas infirm dupa ce si-a pierdut in razboi familia si trairile sale.
O prezenta plina de umor, care contrasteaza oarecum cu atmosfera generala este Contesa, in interpretarea Izabelei Hasa. Nu intamplator acest rol i-a fost incredintat uneia dintre cele mai experimentate actrite ale teatrului din Deva. Este vorba de un personaj deosebit de complex, mitoman, naiv, gata oricand sa para altceva decat este. Contesa reprezinta forma de adaptare a emigrantului la noul destin.
La polul opus se afla Barmanita, interpretata de Roxana Osanski, orfana cu sentimente si gandire profunda, manata in Occident de o soarta potrivnica. Maseurul si Hotul, personaje interpretate de Mihai Feier, respectiv Stefan Ciocan, intregesc paleta de “scursuri”, prezente la Revelionul dintre milenii organizat la carciuma “Terzo Mondo”. Personajul-cheie in jurul caruia se cladeste constructia regizorala este Fata. O tanara insarcinata, menita sa aduca un licar de speranta printre deznadajduitii din lumea a treia. Fata, rol interpretat excelent atat de Diana Gostian, cat si de Andreea Raica, este tratata cu indiferenta, chiar cu ura de celelalte personaje. Evolutia spirituala a acestora in contextul intrigii piesei ii va determina sa-si aduca contributia pana in final la nasterea pruncului, a sperantei.

Aprecieri din partea publicului

Unul dintre cei mai renumiti critici de teatru din Canada, Hanzeros Albert, nascut in Romania si prezent, sambata, la spectacol, a apreciat piesa ca fiind foarte reusita. “Am ple-cat din sala emotionat. Am vazut o piesa pe care noi, cei plecati in strainatati, o putem simti mai bine. Am inteles ca regizorul piesei este jurnalist. Se vede asta prin modul simplu, logic si realist in care a construit povestea. Este ca o ancheta jurnalistica”, a declarat specialistul.
Si publicul neavizat a parasit sala emotionat. “Cred ca oricine se poate regasi intr-unul dintre personajele pe care le-am vazut astazi pe scena. Mi-a placut foarte mult si piesa dar si muzica”, a declarat unul dintre spectatori.
Urmatorul spectacol cu piesa “Revelion la Terzo Mondo” va fi programat vineri.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă