11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialA murit actrița Patty Duke, laureată Oscar la vârsta de 16 ani

A murit actrița Patty Duke, laureată Oscar la vârsta de 16 ani

Actriţa şi cântăreaţa americană Patty Duke, care a câştigat un Oscar la 16 ani pentru interpretarea activistei Helen Keller, care era surdă, mută şi oarbă în “The Miracle Worker”, a murit la 69 de ani,  informează France Presse,  citată de Agerpres.

Anunţul decesului a fost făcut marți, într-un comunicat, de fiul ei, Sean Astin, actor şi regizor.

În comunicat nu se precizează cauza morţii, dar managerul ei, Mitchell Stubbs, a declarat că decesul a fost provocat de un şoc septic în urma unei rupturi intestinale. 

Duke, care locuia la New York, şi-a început cariera artistică de când era copil, prin apariţii în reclame şi la televiziune. A devenit celebră în adolescenţă când a câştigat Oscarul pentru cel mai bun rol secundar, graţie interpretării personajului Helen Keller (1880-1968) în filmul lui Arthur Penn “The Miracle Worker”.

În acel film, Anne Bancroft, în rolul profesoarei Anne Sullivan, a ajutat-o pe Keller să iasă din izolare şi să comunice cu lumea, în ciuda handicapului său, ceea ce i-a permis să devină prima persoană surdă, mută şi oarbă care a obţinut o licenţă. 

Patty Duke a câştigat şi trei premii Emmy, inclusiv pentru miniserialul “Captains and the Kings” şi pentru filmul de televiziune “My Sweet Charlie”, ambele difuzate în anii 1970. În aceeaşi perioadă s-a lansat într-o reuşită carieră de cântăreaţă. 

La mijlocul anilor 1960, a fost vedeta unui serial de comedie ce i-a purtat numele, ”The Patty Duke Show”, şi a deţinut preşedinţia Sindicatului actorilor de la Hollywood (SAG), între 1985 şi 1988. 

În 1987, a dezvăluit într-o autobiografie că a fost diagnosticată cu tulburare bipolară şi a devenit o susţinătoare ferventă a persoanelor cu tulburări psihice, pe lângă luările de poziţie în favoarea dezarmării nucleare şi pentru lupta împotriva SIDA, printre altele. 

Duke, pe numele său real Anna Pearce, şi-a cerut scuze de la fani la începutul lunii martie pentru că a fost “absentă” în ultimele luni. “Vă iubesc pe toţi şi îmi lipsiţi. Să sperăm că voi reveni curând şi mai des”, a scris pe Twitter actriţa care a sărbătorit recent treizeci de ani de căsătorie cu al patrulea său soţ, militarul Mike Pearce. 

Admiratorii săi au depus flori pe steaua actriţei de pe aleea celebrităţilor, renumitul Hollywood Walk of Fame din Los Angeles.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă