14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialART SAFARI, o ocazie unică

ART SAFARI, o ocazie unică

Prima zi la ART SAFARI Pavilionul de Artă București a adus peste 3.000 de vizitatori în mai puțin de 4 ore! Ieri, 21 mai, s-a deschis ART SAFARI Pavilionul de Artă București, primul pavilion de artă din România după model occidental, situat în Piața George Enescu (Piața Revoluției), în parcarea Ateneului Român.

Cei mai importanţi artişti români ai momentului şi ai istoriei se reunesc pentru prima dată în Bucureştiul contemporan. Timp de 4 zile, publicul are ocazia unică de a admira peste 1.000 de opere de artă de patrimoniu şi contemporană într-un spaţiu nonconformist, dar şi de a asista la cele mai actuale dezbateri din culisele pieţei internaţionale de artă. De la pavilion nu vor lipsi nici lansările de carte şi albume, sesiunile de Q&A cu artişti, intervenţiile artistice sau muzica contemporană.

De la Cabaret Voltaire din Elveţia la Grupurile "111" şi "Sigma" din Timişoara, de la Grigorescu, Aman, Andreescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petraşcu, Ressu la Chiuariu,  Flondor, Rădvan, Raţă, Tolici, Mladin, Slimovschi, de la Reglementările pieţei de artă la Educaţia artistică din sistemul universitar, ART SAFARI Pavilionul de Artă Bucureşti oferă vizitatorilor ocazia de a observa diversitatea de valori artistice şi de a percepe identitatea culturală naţională.

Este poate o ocazie unică de a admira numeroase opere de artă de o calitate excepţională care sunt adăpostite de centre muzeale din oraşe mai mici, localităţi de baştină sau unde au creat mari artişti plastici sau crează cei contemporani consacraţi. Este şi un semnal că pe tot cuprinsul ţării, arta se înfăţişează la cote înalte.

Ca exemple, Muzeul din Craiova prezintă excepţionale lucrări ale lui Ţuculescu, din toate perioadele în care acesta a pictat, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, oraşul natal al lui Tonitza, prezintă, în afară de superbe picturi ale acestuia, numeroase şi valoroase picturi ale maeştrilor moldoveni, printre care se pot enumera Gh. Petraşcu (Tecuci), Pallady (Iaşi) şi Ştefan Dimitrescu (Huşi), Muzeul din Constanţa prezintă excelente peisaje marine sau Balcic, Muzeul din Târgu Mureş prezintă numeroase lucrări ale lui Tonitza, Petraşcu, etc precum şi lucrări de artă contemporană. Artă contemporană foarte interesantă este prezentată de Muzeul din Baia Mare şi Sângeorz Băi.

“Art Safari este un semn că piaţa de artă din România începe să intre într-o altă etapă, aceea a unei maturizări a sistemului artistic românesc şi a integrării acestuia într-un circuit European şi de ce nu global. Este pentru prima dată când două asociaţii profesionale, cea a comercianţilor de artă, ACOAR, şi cea a galeriilor de artă contemporană, AGACOR, conlucrează pentru a constitui o piaţă de artă competentă şi competitivă. Totodată, faptul că în cadrul acestei prime ediţii a Art Safari Pavilionului de Artă expun laolaltă muzee şi galerii de artă reprezintă o dovadă de înţelegere a unui sistem artistic în care galeria descoperă şi susţine artiştii reprezentaţi, iar muzeele consacră. Art Safari este un prim pas spre normalitate”, consideră Dr. Diana Dochia, Co-director Art Safari, secţiunea Artă Contemporană.

 

Programul Art Safari pentru zilele 22 – 25 mai  (12:00 – 20:00, exceptie 23 mai când se închide la 02:00 şi 25 mai cand se închide la 18:00) este încărcat cu evenimente, de la lansări de carte şi albume de Cosmin Năsui, Pavel Şuşară, Ioana Ciocan sau Susan Sontag la dezbateri interactive despre piaţa de artă cu personalităţi din România, Olanda, Turcia, Polonia, Austria şi Ungaria.

 

Achiziţionarea biletelor se poate face prin www.myticket.ro şi din reţeaua Diverta, Magazinul Muzica, Librăria Eminescu, agenţia Sălii Palatului, Artmark (str. C.A. Rosetti nr. 5), respectiv oficiile poştale din Bucureşti şi judeţul Ilfov, iar în perioada 21-25 mai 2014 şi de la recepţia Pavilionului Art Safari (Piaţa George Enescu).

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă