12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialArtă neconvențională

Artă neconvențională

Enel România a sărbătorit anul acesta Ziua Marinei în stațiunea Mamaia, dedicând un post de transformare Mării Negre și simbolurilor marine. Postul de transformare, situat în zona cluburilor din Mamaia, a fost pictat de artistul constănțean Mihai Comănescu, cunoscut sub pseudonimul „Boeme“, ca parte a proiectului „City of Energy“.

Acesta este al patrulea an consecutiv în care Enel România  și-a propus să transforme orașele în care trăim în locuri pline de culoare și energie, oferind posturile sale de transformare ca suport pentru arta urbană. Așadar, cea mai recentă lucrare realizată ca parte a acestui proiect este dedicată simbolurilor marine, dar și Marinei Române, sărbătorită în fiecare an pe 15 august.

O sărbătoare cu istorie

Ziua Marinei a fost oficializată pentru prima oară ca onomastică a marinarilor militari români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, numită patroană a  Marinei Române. Serbarea oficială a avut loc pe crucișătorul Elisabeta, primul crucișător al marinei, unde au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare și la care a luat parte și ministrul de Război, Dimitrie A. Sturdza.

Operele de artă urbană schimbă faţa marilor oraşe în care compania activează, dar au şi caracter educativ. În cadrul proiectului „City of Energy”, Enel a mai pictat, în zona Constanța, în anul 2013, un post de transformare din complexul Delfinariului – cu imaginile a şase specii de plante, păsări şi mamifere pe cale de dispariție, din zona Dobrogei şi a Mării Negre.

Ediţia 2014 a „City of Energy” a omagiat românii care, prin munca şi pasiunea lor, au dus numele ţării noastre pe cele mai înalte culmi şi a debutat în luna aprilie cu ocazia Turneului de Tenis ATP Năstase Ţiriac Trophy. Atunci, cei patru pereţi ai postului de transformare Enel aflat în imediata vecinătate a Arenelor BNR din București au fost pictați cu simbolurile sportului alb. La inaugurarea postului de transformare au fost prezente marile glorii ale tenisului mondial, jucătorii români Ilie Năstase şi Andrei Pavel, dar şi croatul Goran Ivanisevic și francezul Cédric Pioline.

Proiectul „City of Energy”

Urmând modelul pe care compania Enel l-a implementat cu mult succes în Spania, proiectul „City of Energy” s-a dovedit a fi un real succes în România și a fost primit cu mult entuziasm de comunitatea urbană. Lansat de Enel în România în anul 2011, proiectul are ca scop principal susţinerea comunității de artiști urbani și transformarea vizuală a mai multor zone din cele mai importante orașe în care compania activează, oferind posturile de transformare ca suport pentru arta modernă.

”City of Energy” este dezvoltat cu sprijinul autorităților locale, în timp ce concursul de design din 2011 a fost organizat în parteneriat cu Municipalitatea din București și Ministerul Culturii.

De 9 ani în România

Enel este cea mai mare companie italiană în domeniul energiei electrice și cea de-a doua companie europeană de utilități în funcție de capacitatea instalată. Este un jucător integrat, comercializând electricitate și gaze naturale către circa 61 milioane de clienți. Enel activează în 40 de țări din întreaga lume, având o capacitate instalată netă de peste 98.000 MW și peste 71.000 de angajați.

Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Compania are peste 3.600 de angajați pe plan local și oferă servicii unui număr de 2,7 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud, inclusiv municipiul București, Banat și Dobrogea, totalizând aproape o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, modernizarea rețelei și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă