13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialArtiști basarabeni la București

Artiști basarabeni la București

Aseară, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău a prezentat piesa lui Slawomir Mrozek, „Casa de pe graniţă“, un proiect moldoveano-polonez de succes.

„Casa de pe graniţă” este o profeție absurdă, periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamități, de refugiați și de sinistrați. “Mă înăbuș în această lume a strălucirii false și a minciunii, unde nu există oameni, ci manechine, nici suflete, ci doar aparențe. Nu există nici credință și nici spirit adevărat, doar simboluri și semne exterioare ale spiritului și credinței”, scria Mrozek. O dată în plus, Teatrul își confirmă vocația de spațiu al rezistenței și al libertății, mijloc de exercitare al spiritului critic și curajului civic.

Talentaţilor interpreţi basarabeni li s-a adăugat o echipă talentată de artişti polonezi, în frunte cu tânăra regizoare Agnieszka Korytkowska, director al Teatrului Dramatic ”Aleksander Wegierko” din Bialystok. „Am dorit ca montarea mea să facă referire şi la istoriile unor moldoveni care au trăit momente dramatice legate de sârma ghimpată de la Prut. Oamenii din Republica Moldova seamănă cu cei din Polonia, se vede că au avut de suferit mult din cauza istoriei, că trăiesc într-o zonă de graniță”, a declarat ea.

Cu ocazia premierei, care a avut loc pe 17 septembrie, aceasta fiind chiar data la care, în 1939, URSS a ocupat Polonia, regizoarea a mai precizat că spectacolul urmează să prezinte „o părticică din istoria Poloniei”. E vorba de o familie, compusă din şase persoane ce locuiesc într-o casă de la frontieră. Într-o noapte, mai mulţi responsabili construiesc graniţa chiar în mijlocul sufrageriei din această casă. „Cine suntem noi, unde ne aflăm, care e visul nostru – iată doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă conţinutul piesei“, a mai spus Agnieszka Korytkowska–Mazur.

Cel de-al doilea spectacol pe care Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău îl prezintă în acest an la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în cadrul turneului Teatru Românesc la Bucureşti şi Chişinău, este Filumena Marturano de Eduardo de Filippo, în rolurile principale fiind doi dintre cei mai cunoscuţi actori ai teatrului,  Silvia Luca şi Petru Hadârcă. Spectacolul se joacă mâine, de la ora 20.00, pe scena Sălii Studio.

“Filumena Marturano” sau “Divorţ în stil italian” e un spectacol cu mare succes la public, axat pe o poveste de dragoste mai puţin obişnuită. Protagoniştii  sunt trecuţi de prima tinereţe, iar relaţia lor amoroasă se întinde pe mai bine de două decenii şi jumătate de viaţă. Povestea dintre Domenico Soriano, napolitan înstărit, şi Filumena, fostă cocotă, cucereşte iremediabil prin sinceritate şi adevăr. Iubirea lor e cu năbădăi, cu fulgere şi tunete. Domenico este pus în faţa unei dileme existenţiale: să continue viaţa sa de Don Juan fără de griji, sau să întemeieze o familie? În final, personajul interpretat de Petru Hadârcă  îşi revede concepţia de viaţă, fiecare gest al său este plin de demnitate şi măreţie: copiii sunt copii, spune Filumena, interpretată magistral de Silvia Luca; de dragul lor Domenico îşi pune pirostriile.

“Filumena și Domenico își regândesc faptele, își limpezesc sentimentele. Până la urmă ei înțeleg cât de importantă e familia, cât de rezistentă e dragostea. Efectele scenice sunt minime, în prim-plan e actorul. Dedic acest spectacol tuturor celor care mențin sentimentul de dragoste în cuplu, în familie, zeci de ani”, a declarat  Alexandru Vasilache, regizorul spectacolului.

Acest turneu vine în prelungirea unei iniţiative culturale ce a fost lansată cu brio în toamna lui 2014, şi care, pe lângă extraordinarul succes, la Bucureşti şi la Chişinău, a reprezentat şi cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale. Anul acesta, turneul se desfăşoară sub genericul Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău  şi va avea loc în perioada ianuarie-martie 2016. În luna martie, în cadrul aceluiaşi proiect, Teatrul Naţional din Bucureşti va susţine la Chişinău reprezentații cu următoarele două spectacole: „Butoiul cu pulbere“ de Dejan Dukovski, regia Felix Alexa şi „Douăzeci de ani în Siberia“ după Anița Nandriș-Cudla, regia Sorin Misirianțu.   

Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...
Ultima oră
Pe aceeași temă