15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialAtelier de film documentar

Atelier de film documentar

Ediţia a unsprezecea a Aristoteles Workshop se va desfăşura în satul Șurdești din Maramureș, la doar 20 de kilometri de orașul Baia Mare, în perioada 23 august – 24 septembrie 2016.

După patru ani petrecuți în Transilvania și cinci ani în Bucovina, Aristoteles Workshop se mută în Maramureș, în Șurdești, unde va fi centrul logistic al workshop-ului, loc devenit cunoscut datorită bisericii de lemn din secolul 18 aflată în patrimoniul UNESCO.

Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga Europă cu experienţă în domeniul regie, imagine și montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști. Grupaţi în patru echipe a câte trei participanți internaționali – un regizor, un operator și un monteur -, ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute. Evaluarea proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali la sfârșitul workshop-ului.

Ediția a 11-a îl are ca principal expert care îi va îndruma pe par-ti-cipanți în perioada teoretică a atelierului pe documentaristul francez  Thierry Garrel, care timp de peste 20 de ani a fost șef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France și șef al departamentului de documentare și arhivă la Institutul Național al Audiovizualului (INA).

Atelierul este produs de actorul Dan Nuțu, cel  numit de criticul Tudor Caranfil „durul vulnerabil al cinematografiei anilor ’60“, cu o filmografie de peste 30 de titluri, printre care „Duminică la ora 6“, de Lucian Pintilie, și „Diminețile unui băiat cuminte“, de Andrei Blaier. Dan Nuțu a prins gustul do-cumentarelor în SUA, unde a montat documentare originale BBC pentru piața americană. Întors în România, în 2006 a înființat Aristoteles Workshop împreună cu Cristina Hoffman.

Cristina Hoffman  a fost consultant pentru postul de televiziune franco-german ARTE. A făcut parte din comitetul de selecţie şi a fost delegată la festivalurile de film de la Berlin şi de la Cannes, a organizat timp de 14 ani Festivalul Filmului German la Paris şi a colaborat cu posturile de televiziune ZDF, ARD, ORF, FRANCE 5. În perioada 2010-2016 a fost director al  Institutului Cultural Român din Berlin.

Pe parcusul celor nouă ediţii precedente, training-ul a fost susținut de nume importante din cinematografia mondială.

De la prima ediție Aristoteles Workshop, în 2006, și până astăzi, peste 130 de participanți au produs 36 de filme, dintre care mai mult de jumătate au fost selecționate și premiate la  festivaluri de pres-tigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier etc.

Atât tutorii, experții, cât și invi-tații de prestigiu din industria filmului pe care programul i-a avut până acum spun că modul în care este structurat acest atelier, este pentru studenții care participă, un model unic în lumea atelierelor de film documentar.   

 

Ediția a 11-a îl are ca principal expert care îi va îndruma pe par–ti–ci-panți în perioada teo-retică a atelierului pe documentaristul francez  Thierry Garrel, care timp de peste 20 de ani a fost șef al depar-ta-mentului de film documentar al canalului ARTE France.

Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă