20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAtelierul teatrului românesc

Atelierul teatrului românesc

La Sfântu Gheorghe are loc, în perioada 28 mai – 4 iunie 2014, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru “Atelier”, manifestare teatrală neconvenţională cu caracter exploratoriu, care îşi propune să realizeze, prin intermediul spectacolelor invitate, o radiografie a stării şi dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scenă şi artei actorului secolului XXI.

Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier”, început şi desfăşurat timp de treisprezece ani la Sfântu Gheorghe şi continuat apoi la Sighişoara, Satu Mare şi Baia Mare, a urmărit încă de la prima sa ediţie, din 1992, să creeze un cadru instituţionalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală, să provoace apariţia acestor forme inovatoare şi în teatrele de repertoriu, să stimu-leze spiritul de avangardă aflat în hibernare în ultimele decenii şi să reînnoade o tradiţie pe care teatrul românesc a abandonat-o, silit de contextul politic nefavorabil, până în 1990, să creeze o rampă de lansare pentru tinerii artişti interesaţi de experienţele novatoare, să ofere companiilor particulare posibilitatea de a-şi prezenta producţiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral.

Ediţia din acest an a Festivalului Atelier este dedicată Anului Jocului şi oraşului cultural Sfântu Gheorghe căruia îi sunt alocate 17,7 procente din bugetul local, fiind vorba de departe de cea mai mare pondere a culturii într-un buget local din România, iar spectacolele participante sunt invitate din Italia, Brazilia, Franţa, Ungaria, Venezuela şi România.

Medalion Radu Afrim

 

La Atelier vor putea fi văzute unele dintre cele mai importante montări de pe scenele româneşti din 2013 şi din prima parte a lui 2014. Fanii regizorului Radu Afrim vor avea şansa să vadă nu mai puţin de trei spectacole ale sale: „Castingul dragului” (foto), pus în scenă la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, compania „Tompa Miklos”, „Oricine”, montat la Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe şi „Viaţa normală (Exerciţiu pe un text)”, producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

Din program mai fac parte spectacole noi, dar deja celebre, care au primit premii speciale la Gala UNITER de anul acesta, precum „Tipografic majuscul”, creaţie a Gianinei Cărbunariu, spectacolul de teatru-dans „Zic Zac”, o excepţională realizare a actorilor Andrea Gavriliu şi Ștefan Lupu, „Parallel”, pentru care regizoarea Leta Popescu şi actriţa Lucia Mărneanu, au luat premiul de debut la UNITER.

Doi dintre regizorii de top ai ţării, Laszlo Bocsardi şi Alexandru Dabija, vor fi prezenţi la Atelier cu două montări spectaculoase: „Hamlet” pentru care Laszlo Bocsardi a luat anul acesta premiul UNITER de cea mai bună regie, respectiv „O…ladă“, un minunat exerciţiu al lui Alexan-dru Dabija pe basmul lui Ion Creangă „Fata moşului şi fata babei” .

Ca de fiecare dată, şi în această ediţie vor fi prezente spectacole importante de peste hotare.

Reîntors în oraşul în care s-a născut, la Sfântu Gheorghe, festivalul Atelier este un eveniment de neratat pentru iubitorii de teatru.  

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă