9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBach, la Ateneul Român

Bach, la Ateneul Român

Miercuri, 4 martie, în Sala Mare a Ateneului Român, la orele 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu“, dirijat de Iosif Ion Prunner, şi pianistul Andrei Licareţ vor susține un concert cu un program alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach (Motetul nr. 3, Suita franceză nr. 1, Suita franceză nr. 6, Motetul nr. 1).

”Se continuă programul început în toamnă, în luna octombrie 2014, Integrala motetelor lui Johann Sebastian Bach şi suite franceze de acelaşi compozitor. Am dorit să interpretăm toate motetele de Bach, în versiunea cu orgă (la orgă Verona Maier). Considerăm că aceste motete și suite îl prezintă pe compozitor în complexitatea sa. Verona Maier este o veche colaboratoare de-a noastră, iar Andrei Licareț un pianist excelent, care lucrează pentru a treia stagiune cu Corul Filarmonicii  «George Enescu»“, a declarat dirijorul Iosif Ion Prunner, pentru România liberă. „În România, Corul Filarmonicii «George Enescu» a fost primul ansamblu care a interpretat motetele lui Johann Sebastian Bach, inițial într-o formulă fără instrumente. De data aceasta ne-am propus să subliniem apropierea de muzica instrumentală barocă. În acest context, prezența orgii, dar și o anumită manieră de abordare a acestor lucrări vor evidenția ideea noastră“,  a subliniat maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu“.

Corul Filarmonicii „George Enescu“ reprezintă, de mai bine de o jumătate de secol, al doilea pol de anvergură al instituției muzicale bucureștene. Printr-o activitate neobosită și variată – oratorii, misse, motete, concerte a capella – ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu“ a luat parte la manifestări extraordinare din viața muzicală românească.

Ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze, în 1995, cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat, împreună cu Orchestre Naționale de France și Lawrence Foster, o varian­tă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional ce poartă numele marelui compozitor român.

Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner, membru și continuator al unei familii renumite de muzicieni și oameni de cultură din România. Acesta încurajează atât explorarea continuă a literaturii muzicale vocale din toate epocile, cât și prezentarea de recitaluri de lied, susținute de membri ai Corului și acompaniate la pian, nu de puține ori, de dirijorul însuși.

Artiştii

Andrei Licareţ a debutat pe 7 noiembrie 1993 la Ateneu cu orchestra Jeunesse Musicales. Încă de la începuturi, prezenţa sa artistică a fost răsplătită cu importate premii precum: Premiul I la Concursul Internaţional „Jeunesse Musicales“, Premiul I la Concursul de pian „Yamaha“, Marele Premiu la Concursul Internaţional „Lory Wallfisch“, Premiul I la concursul „Mihail Jora“, Premiul al II-lea la Concursul de pian din cadrul cursurilor internaţionale Tel-Hai din Israel, Premiul al II-lea la Concursul din Shreveport, Louisiana.

Născut la Bucureşti intr-o familie de muzicieni cu o veche tradiţie culturală, Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ şi Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a studiat pianul şi dirijatul.

După absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu“, unde, în anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică şi de Orchestra de cameră a Filarmonicii.

Născută la 31 decembrie 1961, în Bucureşti, Verona Maier începe studiul pianului la vârsta de 6 ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti, iar din 1975 devine elevă a Liceului de Artă “George Enescu“ din Bucureşti.

Din 1990 este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică – Bucureşti, fiind în prezent lector la catedra de muzică de cameră. Pe lângă pian, susţine şi concerte de orgă.    

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă