12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialColinde vechi într-o nouă prezentare

Colinde vechi într-o nouă prezentare

Centrul Național al Dansului din București găzduiește pe 20 decembrie, de la ora 20.00, un performance multimedia inspirat de colindele vechi „modelate“ însă de noile tehnologii, spectacol intitulat „Colinde netemperate. Transformare“.

Invitatul serii este muzicianul iranian Mehdi Minian, care va adăuga melodiilor tradiționale românești influențele culturii sale. Spectacolul va fi completat de Tenzin, artist vizual care gândește proiecțiile video ca parte integrantă a muzicii.

„Pornind de la energia colindelor, am creat un spectacol care generează emoție pe mai multe planuri senzoriale. Chiar dacă nu cunoști versurile colindelor, o să ți se pară că le-ai mai auzit undeva, într-o memorie pierdută, într-o copilărie de care ai vrea să-ți amintești. În «Colinde netemperate» am căutat felul nostru de a ne apropia și de a cânta colinde. Am făcut o selecție de cântece vechi, în care se vorbea pe-alocuri chiar o altă limbă română, iar versurile trimit gândul și sufletul într-o lume a cosmogoniei naive.  Deși ne-ar fi plăcut să spunem asta, n-am crescut cu colindele pe care le cântăm acum.
A fost un proces de reinventare, de căutare a modului în care le-am putea face să devină «ale noastre», să nu sune fals, să creeze lumea fantastică de care și noi și publicul nostru are nevoie. N-am vrut cu nici un chip să stricăm atmosfera pe care ele o păstrează. Aveam nevoie de sinceritate în colinde și a trebuit să găsim calea spre ea. Ne-am dorit să se manifeste prin ele o bucurie caldă și calmă”, spune Maria Balabaș, unul dintre artiștii implicați în proiect.

Nu s-a intervenit asupra structurii melodice, a armoniei și a versurilor colindelor, ele au fost însă reorchestrate potrivit grupului de ”colindători” format din voce, chitară electrică, pian, vioară, fluiere și percuție.

Artiștii

Maria Balabaș este muzician și jurnalist. A inițiat proiecte muzicale precum Avant’n’Gard și Soare Staniol cu care a participat în festivaluri ca Săptămâna Muzicii Noi, Street Delivery, Train Delivery, Sibiu Jazz and More etc. Colaborează cu Mihai Balabaș pentru instalații sonore.

Mihai Balabaș este violonist cu studii universitare și chitarist autodidact, activând deopotrivă pe scena simfonică și pe cea underground. Este membru al trupelor Avant’n’Gard, Bucium și Trei Parale.

Călin Torsan este un personaj pitoresc, unul dintre primii muzicieni care au cântat pe străzile României post-decembriste. Muzician autodidact, specializat în instrumente de suflat, a creat și a colaborat cu numeroase trupe printre care Domnișoara Pogany, Jazzadezz, Nu & Apa neagră, Avant’n’Gard. A concertat în Japonia, Germania, Danemarca și în numeroase festivaluri din România. Călin Torsan este și scriitor, a apărut chiar și în spectacole de teatru. Colecționează fluiere, clarinete și tot felul de alte instrumente de suflat din toate colțurile lumii.

Percuționistul Gabriel Bălașa este unul dintre cei mai activi percutioniști de pe scena muzicală românească, artiștii admirându-l pentru energia din timpul concertelor. S-a remarcat alături de Byron, Maxim Belciug, Balkanic Zeppelin, Raul Kusak & Adrian Naidin etc. Studiile sale de pictură au contribuit la conturarea sa de ”muzician al culorii și texturii”. 

Inițierea lui Mehdi Aminian în muzica persană a început pe vremea adolescenței sale petrecute în Iran. Mehdi cântă la ney, un instrument de suflat folosit în Orientul Mijlociu de sute sau chiar de mii de ani. Tehnica de interpretare la acest instrument este una specială, care utilizează buzele, limba și dinții, având ca rezultat un sunet foarte cald, unic. Mehdi este inițiatorul proiectului Roots Revival Romania.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă