6.4 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialConstantin Popovici şi seducţia modernităţii

Constantin Popovici şi seducţia modernităţii

Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi expoziţia “Constantin Popovici şi seducţia modernităţii“. Curatorii sunt Mariana Vida şi Elena Olariu, specialişti în cadrul Secţiei de Arte Grafice a muzeului.

Expoziţia „Constantin Popovici şi seducţia modernităţii“  face parte din ciclul iniţiat de Muzeul Naţional de Artă al României sub titlul „Donaţii şi donatori“. Selecţia cuprinde 106 opere de sculptură, pictură şi artă grafică, fiind şi o retrospectivă la douăzeci de ani de la dispariţia sculptorului.

Constantin şi Augustina Popovici (soţia acestuia) au avut generozitatea de a dona în mai multe rânduri (1987, 2001) lucrări reprezentative ale artistului. În anul 2014, doamna Augustina Popovici a donat 81 de lucrări de grafică ce constituie nucleul prezentei expoziţii. Lucrările au fost create pentru o manifestare care ar fi trebuit să aibă loc la Paris Art Center în anul 1988. Cu acest prilej Constantin Popovici a realizat o serie de desene spectaculoase de mari dimensiuni, menite să fie o sinteză a temelor majore din creaţia sa: Hecatele, Îngerii, Zborul frânt al lui Icar, Calvarul, Lacustrele bacoviene.

Expoziţia „Constantin Popovici şi seducţia modernităţii“ este însoţită de un amplu catalog în care este prezentată o importantă parte din opera plastică a artistului.

Creatorul Monumentului Electricităţii – Prometeu de la barajul Vidraru şi al ansamblului dedicat poetului George Bacovia de la Bacău, Constantin Popovici (1938-1995) a fost un artist complex: sculptor, grafician, pictor, fotograf şi poet. A studiat sculptura la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, fiind în acelaşi timp atras de arta grafică şi de pictură, în care a folosit contrastele izbitoare şi explozia de culoare, tuşa fermă şi sinuoasă. În ceea ce priveşte sculptura, artistul a  asimilat tendinţele unui expresionism târziu şi s-a raliat concepţiei minimaliste din epocă.

De-a lungul timpului, Constantin Popovici a avut numeroase expoziţii colective sau personale la Paris, Lyon, Milano, Bruxelles, Bonn, Varşovia, Moscova şi Ankara. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă