14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum se vede filmul românesc de la New York

Cum se vede filmul românesc de la New York

Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns Film Center din New York vor găzdui, între 4 şi 8 decembrie, respectiv 5 şi 10 decembrie, cel mai important festival de film românesc din SUA, „Making Waves – New Romanian Cinema”.

„Una dintre comorile anuale prezentate de Film Society of Lincoln Center”, după cum a fost descris de cotidianul The New York Times, „Making Waves – New Romanian Cinema” va oferi publicului newyorkez o selecţie concentrată şi echilibrată, care evidenţiază tendinţele filmului românesc actual prin evenimentele cinematografice ale anului, dar care, ca de obicei, se întoarce şi în trecut, la filme esenţiale ce trebuie descoperite de publicul american.Fondat în 2006 şi derulat iniţial sub patronajul Institutului Cultural Român de la New York din perioada echipei H.R. Patapievici, „Making Waves” a devenit independent în urmă cu doi ani. În 2012 şi 2013, evenimentul a mobilizat un număr impresionant de oameni prin intermediul campaniilor de crowdfunding derulate prin Kickstarter, devenind un model cultural fără precedent în România. Anul acesta însă, organizatorii au creat Clubul Festivalului, respectiv Cercul Donatorilor, ambele dedicate susţinătorilor care fac posibilă cea de-a noua ediţie a „Making Waves”. De la donaţii de câţiva dolari, până la sume substanţiale, de la oameni obişnuiţi până la nume sonore din artă şi cultură, cu toţii au contribuit la o nouă întâlnire dintre publicul american şi cele mai reprezentative filme româneşti. Printre susţinători se numără Lucian Pintilie, Dan Perjovschi, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Vladimir Tismăneanu, Dan C. Mihăilescu, Andrew Solomon şi mulţi alţii. Actorul Andi Vasluianu a devenit ambasadorul festivalului.

Cea de-a noua ediţie a celui mai relevant eveniment de promovare a cinematografiei româneşti în SUA va fi deschisă cu filmul „Câinele japonez” (foto), în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, a cărui alegere pentru a reprezenta România la următoarea ediţie a Premiilor Oscar a fost unanimă. Avându-l în distribuţie pe Victor Rebengiuc, acest lungmetraj de debut a avut premiera la San Sebastian şi a fost deja prezentat publicului american, în cadrul festivalului New Directors/New Films, organizat de Film Society of Lincoln Center și Museum of Modern Art din New York. De asemenea, „Câinele japonez” a primit anul acesta Premiul pentru debut în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul bulgăresc din închiderea „Making Waves” 2014 este realizat în coproducție cu România. „Viktoria”, regizat de Maya Vitkova, a fost primul film bulgăresc proiectat vreodată la Festivalul Sundance şi, la cea mai recentă ediţie TIFF, a primit Premiul special al juriului. Deşi povestea Viktoriei, un copil nedorit, născut fără cordon ombilical în Bulgaria comunistă şi supranumit „copilul deceniului,” prilejuieşte un film extrem de original, ea ar putea fi lesne „transferată” în contextul comunist românesc al anilor ’80.

Cea de-a noua ediţie a „Making Waves – New Romanian Cinema”, cuprinde şi trei programe conexe. „Creative Freedom Through Cinema” continua să exploreze relaţia dintre artă şi politică în Europa de Est, reflectând ideea de bază a festivalului: arta are puterea de a pune în discuţie subiecte controversate, de a stârni dialogul şi de a modela de-a lungul timpului percepţia publicului asupra unor probleme spinoase. Anul acesta, programul aduce la lumină, prin intermediul filmului, drepturile omului în Rusia.

Prin evenimentul „Hedda Sterne Rediscovered”, Romanian Film Initiative reconstruieşte povestea unei artiste de origine română, singura femeie din legendarul grup de pictori The Irascible Eighteen, din New York.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă