17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialDoar câteva zile până la recitalul violonistei Mihaela Martin

Doar câteva zile până la recitalul violonistei Mihaela Martin

Au mai rămas doar câteva zile până la recitalul extraordinar de la Ateneul Român, din ziua de marți, 22 martie, ora 18.30, susținut de marea violonistă Mihaela Martin în compania excepționalei pianiste Plamena Mangova. Cele două artiste vor prezenta un program integral Beethoven: Sonata nr. 5, op. 24, Sonata nr. 2, op. 12, Sonata nr. 4, op. 23, Sonata nr. 7, op.30.

Recitalul este găzduit de cea de a V-a ediție a Festivalului Serile  Lipatti  și va fi precedat de o scurtă prelegere susținută de muzicologul Saviana Diamandi.

Evenimentul comemorează 99 de ani de la nașterea celui care pe drept a fost considerat un gigant al pianisticii mondiale, Dinu Lipatti și cei 90 de ani pe care i-ar fi împlinit marele violonist și profesor eminent Ștefan Gheorghiu.

În dorința de a veni în sprijinul tinerei generații, Festivalul Serile Lipatti propune invitaților săi donarea de fonduri pentru constituirea a două burse pentru doi tineri muzicieni excepționali, dar cu mari dificultăți materiale.

Violonista Mihaela Martin, discipol al lui Ștefan Gheorghiu, este o artistă de talie mondială al cărei talent a fost apreciat încă din tinereţe prin decernarea unor premii la cele mai importante competiţii internaţionale de vioară începând cu Premiul I la Concursul de la Glasgow, premiu obținut la numai 16 ani în 1975, Premiul II la Concursul Ceaikovski de la Moscova, la numai 19 ani în 1978, urmat de Premiul II la Concursul internațional de la Montreal în 1979, Premiul I la Concursul Tibor Varga din Sion, Elveția şi la Concursul Regina Elisabeta (Bruxelles 1980), Premiul I la prima ediţie a Concursului internaţonal de vioară de la Indianapolis (SUA 1982). A urmat o prestigioasă carieră internaţională cu concerte alături de mari orchestre ale lumii și sub  bagheta unor mari dirijori, de talia lui Kurt Masur sau Nikolaus Harnoncourt.

Violonista face parte în mod constant din juriile unor concursuri internaționale de vioară, cum sunt Concursul Ceaikovski, Concursul Regina Elisabeta, Concursul George Enescu și este profesor la Hochschule für Musik und Tanz Köln și la Haute école de musique din Geneva.

Mihaela Martin este unul dintre fondatorii Cvartetului Michelangelo, prestigioasă formație camerală ce întreprinde turnee în toată lumea. Instrumentul pe care cântă marea violonistă română este de mare valoare, o vioară construită de Giovanni Guadagnini în 1748.

Pianista Plamena Mangova, laureată a unor prestigioase concursuri, și-a început cariera internațională imediat după câștigarea Premiului II la Concursul Regina Elisabeta în 2007. Formată la clasa marelui Dimitri Bașkirov, Mangova cântă în prezent alături de orchestre de pe întregul mapamond și sub bagheta unor mari personalități ale artei dirijorale, Sir Colin Davis, Myung-Whun Chung, Emmanuel Krivine, Maxim Vengerov, fiind doar câteva dintre acestea. Printre partenerii săi de muzică de cameră se numără Maria João Pires, Boris Berezovsky, Augustin Dumay. Primul CD al pianistei a primit premiul Diapason d’Or în anul 2007, celelalte înregistrări bucurându-se de recenzii la superlativ în France Musique, Diapason și Gramophone.

În parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Festivalul Serile Lipatti continuă secțiunea sa internațională sub denumirea de Lipatti Evenings, proiect ce face parte din programul ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Sponsor principal: Erste Private Banking, serviciu oferit de BCR; Sponsori: Hotel Duke, Restaurant Thalia, Floricudrag.ro

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Argeș

Partener media principal: România Liberă

Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Revista Căminul, Allgemeine Deutsche Zeitung, port.ro, www.calendarevenimente.ro, www.orasulm.eu, www.bucuresteni.ro, festivaluri-romanesti.ro

Contact: Asociația Art à la carte; Tel.: 021.222.3931; E-mail: lipattievenings@gmail.com; Site:www.lipatti-evenings.ro ; www.facebook.com/serilelipatti

ASOCIATIA ART A LA CARTE

ASOCIATIA DYNAMIC ART

Bd. Alexandru Ioan Cuza 55
Sector 1, Of. Post. 12
Bucharest 011053 Romania

Dr. Saviana Diamandi: +40 720 054 429

Ilie Masala: +40 721 132 154

 

Cele mai citite

Rusia lovește o clădire cu 12 etaje în Harkov. Cel puțin 17 răniți

Rusia a efectuat o serie de lovituri aeriene asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunțat oficialii locali, lovind o clădire rezidențială înaltă și...

Hezbollah: Locuitorii strămutați israelieni se pot întoarce acasă dacă se încheie războiul

Şeful grupării insurgente libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat luni că locuitorii din nordul Israelului care s-au refugiat în alte zone din ţară...

1948-2024. Dinamo aniversează astăzi 76 de ani de la înființare

Clubul Sportiv Dinamo aniversează astăzi, 14 mai, 76 de ani de la înfiinţare, perioadă în care a produs performanţă la cel mai înalt nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă