14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDoar o zi până la concertele excepționalului pianist rus Andrei Gavrilov de...

Doar o zi până la concertele excepționalului pianist rus Andrei Gavrilov de la Ateneul Român

Joi, 30 aprilie și vineri, 1 mai, vor avea loc concertele susținute de excepționalul pianist rus Andrei Gavrilov, invitatul de onoare în festivalul Lipatti Evenings.  Cele două concerte vor fi găzduite de Ateneul Român  începând cu ora 19.00. Andrei Gavrilov va interpreta una dintre cele mai spectaculoase și tulburătoare partituri pianistice ale romantismului târziu, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu se va afla eminentul dirijor Horia Andreescu.

Doar pentru concertul din 1 mai, ora 19.00, mai este diponibil un număr limitat de bilete puse în vânzare prin rețeaua www.bilete.ro și partenerii acesteia: oficiile Poștei Române, magazinele Germanos și Inmedio.

Prezența maestrului Gavrilov la București se constituie într-un eveniment pregnant pentru întreaga viață muzicală a României.

Secțiunea internațională a Serilor Lipatti 2015-2016, denumită Lipatti Evenings, este un proiect al programului „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Partenerul evenimentului din 30 aprilie și 1 mai este Filarmonica George Enescu din București.

Andrei Gavrilov

Tânăr câștigător în 1974 al celui mai dificil concurs pentru pian, Concursul Ceaikovski, Andrei Gavrilov s-a dezvăluit publicului de la bun început drept un virtuoz înfocat, cu un temperament nemaiîntâlnit. Și astăzi Gavrilov rămâne artistul strălucitor și, totodată, profund, care surprinde prin resursele lui interioare, parcă nicicând complet explorate.

Premiul câștigat la Concursul Ceaikovski îl propulsează pe scena internațională, alături de cele mai importante orchestre ale lumii. Până în anul 1979 Andrei Gavrilov apare în cele mai prestigioase centre muzicale, cu un număr de până la 90 de concerte pe an, publicul ovaționându-l în extaz de fiecare dată. În 1979, când Gavrilov atingea primul vârf al carierei sale, Herbert von Karajan – care-l ascultase la Berlin în Concertul nr 1 de Ceaikovski – îi propune să înregistreze cu el integrala concertelor de Rachmaninov, deși acestea erau rareori dirijate de Karajan.

Combinația dintre apariția explozivă a lui Gavrilov pe scenele lumii, succesul uluitor la public, și mai ales declarațiile demascatoare la adresa sistemului sovietic făcute de tânărul artist fără bariere au avut drept urmare o anulare bruscă și forțată a activității lui din partea poliției politice a Uniunii Sovietice. După cinci ani de dramatică absență, revenirea în viața de concert cu abordări excentrice îmbrăcate într-o tehnică amețitoare, pe de o parte, și profunzimea expresivității poetice, ce tulbura publicul, pe de altă parte, au conturat un personaj controversat, dar aclamat și premiat.

În 1984 se reîntoarce pe scena londoneză, unde va susține concerte de mare succes la Barbican și Royal Festival Hall. Odată cu prima sa apariție la Carnegie Hall din 1985, Gavrilov va fi desemnat de New York Times drept un artist de importanță majoră.

Între anii 1976 și 1990 Andrei Gavrilov a înregistrat exclusiv pentru EMI, câștigând mai multe premii internaționale de disc, incluzând un Gramophone Award în 1979, un Deutscher Schallplattenpreis în 1981, Grand Prix International du Disque de L’Academie Charles Crois în 1985 și 1986, pentru ca în 1985 să obțină International Record Critics Award.

Printre alte premii importante trebuie menționat și cel din 1989, Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, prilej cu care Gavrilov a fost proclamat drept cel mai mare pianist al lumii. În 1998 Gavrilov a fost inclus de Philips Music Group în seria de CD-uri Great Pianists of the Twentieth Century. Începând cu anul 1990 Andrei Gavrilov semnează un contract de  exclusivitate cu casa de discuri Deutsche Gramophone, realizând înregistrări de mare succes cu lucrări de Chopin, Prokofiev, Schubert, Bach și Grieg. Înregistrările lui Gavrilov au devenit adevărate interpretări de referință în lumea întreagă.

În ultimii ani Andrei Gavrilov întreprinde lungi turnee în SUA, Japonia, Coreea de sud, America Latină, având în același timp o prezență constantă în principalele centre muzicale europene.

Partener: Filarmonica George Enescu; Sponsori: Hotel Ambasador, Restaurant Alioli

Partener media principal: România Liberă

Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Căminul, Allgemeine Deutsche Zeitung, Calendar Evenimente, orașul meu, bucureșteni.ro, Festivaluri Românești

Contact: Tel.: 021.222.3931; E-mail: lipattievenings@gmail.com; Site: www.lipatti-evenings.ro; www.facebook.com/serilelipatti

Cele mai citite

TAROM le va permite pasagerilor să poarte șurubelnițe și alte scule la bord. E posibil să aibă nevoie de ele pe timpul zborului

Toți, dar toți, pasagerii TAROM vor trebui să aibă în bagajul de cabină, NU DE CALĂ, șurubelnițe, chei fixe și mobile, alte scule...

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează miercuri, 22 mai 2024, începând cu ora 9:30, a VI-a ediție a Conferinței FOCUS...

Evenimentul va reuni în Aula Carol I a Palatului CCIB (Str. Ion Ghica nr. 4) reprezentanți ai comunității de afaceri a Capitalei, precum și...

World Press Photo, cea mai importantă expoziție de fotojurnalism, este expusă la București

Cea de-a 67-a ediție a World Press Photo, cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism, este expusă în Piața Universității din București. Expoziția va putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă