8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDucu Darie i-a întocmit dosar lui Bach

Ducu Darie i-a întocmit dosar lui Bach

Un regizor de teatru și un compozitor și-au unit talentul pentru a pune în scenă o montare inedită în care își dau mâna mai multe genuri artistice: teatrul, dansul, filmul de animație și mai ales muzica. În spectacolul „Dosarele Bach“ muzica de Bach e „reinterpretată“ în cheie modernă de Adrian Enescu și „povestită“ prin teatru și film de regizorul Alexandru Darie. Acest spectacol îl puteţi vedea azi la Teatrul Bulandra, Sala Grădina Icoanei, de la ora 20.00.

„Bunul meu prieten și marele compozitor Adrian Enescu a scris o lucrare muzicală împreună cu Zoli Toth, percuționistul care conduce formația Zoli Toth Project, inspirându-se din opera lui Bach, folosind teme cunoscute și mai puțin cunoscute, care l-au impresionat în mod special și a făcut un jazz fusion din povestea asta. Jazz fusion cu Bach”, spune Ducu Darie.

”Ei au mai cântat această lucrare și au avut mare succes chiar și în străinătate.  Adrian mi-a dat să ascult compoziția lor și mi-a zis: «Vezi și tu dacă poți să faci ceva cu muzica asta.» Am ascultat-o, mi s-a părut foarte interesantă și provocatoare și, tot ascultând, tot ascultând, mi-a venit ideea ca, plecând de la muzică, să scriu scenariul unui film noir alb-negru pe care să-l și realizez folosind tehnica benzilor desenate adăugând în plus actori în carne și oase. M-am decis adică să fac un film 2 D cu actori și dansatori 3 D și cu trupa Zoli Toth Project cântând live pe un scenariu de film snoir. M-am gândit să se numească «The Bach Files», «Dosarele lui Bach», că tot se scot acum la noi dosare după dosare”.

Filmul este o poveste de iubire, despre căutarea de sine, care are și umor și momente dramatice. Acțiunea se petrece în viitor, într-un oraș dezvoltat, dar foarte poluat, care ar putea fi Tokyo, sau Bangkok. În acest oraș straniu, populat de personaje ba comice, ba ciudate, un detectiv particular  o caută pe una dintre descendentele lui Bach.  Detectivul o descoperă pe această fată foarte greu de găsit, căci nu are nici telefon, nici cont bancar, se îndrăgostește de ea, dar, o părăsește, că așa e viața. Între timp în oraș bântuia un personaj malefic, peste măsură de atrăgător, dar diabolic, numit Butterfly de care fata se îndrăgostește după ce a fost părăsită de detectiv. Butterfly este un demon care-și poate schimba oricând înfățișarea, e când tânăr, când bătrân, poate să zboare, e când minuscul, când uriaș. În nebunia lui, el o violează și o distruge fizic și psihic pe fată lăsând-o în pragul morții. Aici intervine un arhanghel al orașului, care reușește să o readucă pe fată la viață. Detectivul revine spășit, îi cere iertare și-i promite că o va ajuta să se răzbune pe diabolicul Butterfly. Urmează ca în povești o luptă între bine și rău.

”Sigur că povestea e naivă, e dulce, ca orice bandă desenată, e pe înțelesul tuturor”, mai declară regizorul. ”Animația și actorii vin să susțină muzica lui Adrian Enescu inspirată din Bach, muzica fiind, până la urmă, personajul principal al spectacolului. Octavian Neculai a desenat background-ul poveștii, cu peisaje și o mulțime de alte lucuri pe care le-a adus la viață împreună cu o echipă de animatori. Actorii se vor sincroniza, pe scenă fiind, cu animația, într-un spectacol de teatru-dans. Coregrafia este semnată de Arcadie Rusu, cu care lucrez pentru prima oară și de care am fost sincer impresionat. Istorisim practic o poveste de dragoste prin teatru, dans și animație. Vom avea deci muzică, film și teatru, toate într-un spectacol.”  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă