11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFantezii regale la Cotroceni

Fantezii regale la Cotroceni

Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni, va avea loc concertul „Royal Fantasies” suținut de ansamblului elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este susținut în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015.

Ansamblul „The Little Light Consort” a fost înființat în anul 2011 de Soma Salat-Zakariás. Țelul său de a studia și interpreta diversele repertorii dedicate consortului de viola da gamba i-a adus alături de el pe gambiștii Leonardo Bortolotto, Mathilde Gomas, Christoph Prendl și Ryosuke Sakamoto. Întâlnirea lor s-a petrecut pe parcursul studiilor în cadrul „Schola Cantorum Basiliensis”  din Basel.

Toți membrii ansamblului au absolvit cursurile de viola da gamba la clasa profesorului Paolo Pandolfo, având astfel o linie comună de înțelegere și interpretare muzicală. Ryosuke Sakamoto îndeplinește în cadrul ansamblului atât rolul de lăutist, cât și rolul de gambist. Astfel, ansamblul are la dispoziție interpreți cu un excelent potențial și baze solide teoretice și practice. Toți membrii ansamblului sunt specializați în interpretarea pe toate instrumentele din familia violei da gamba.

Membrii ansamblului „The Little Light Consort” lucrează împreună încă din anul 2008, căutând o formă comună de expresie și dezvoltând înțelegerea caracteristicilor interpretative specifice repertoriului dedicat consortului de viole da gamba.

De la înființarea sa și până în prezent, ansamblul a susținut concerte numeroase peste tot în lume.

Scurt istoric

Consortul de viole ocupă un loc important în interpretarea instrumentală. Acestei formaţii i s-au dedicat numeroase pagini de literatură muzicală de către compozitorii englezi, în mod special. Consortul de viole era o formaţie foarte la modă în cadrul curţilor regale europene şi în elevatele cercuri intelectuale ale vremii. A interpreta muzică în cadrul unui consort de viola da gamba constituia un semn de distincţie iar nobilii care aveau o astfel de formaţie erau consideraţi persoane cu mare influenţă.

„Consortul de viole” este originar din Anglia şi este reprezentativ pentru cultura muzicală a acestei ţări de unde s-a răspândit şi în alte regiuni ale continentului european. A cânta într-un „consort de viole” însemna pentru melomani pe lângă plăcerea practicării muzicii şi o modalitate extrem de agreabilă de a-şi petrece timpul împreună şi socializa.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă