11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFenomenul Parsifal. Dirijorul Christian Badea a vrut să ofere un spectacol gratuit...

Fenomenul Parsifal. Dirijorul Christian Badea a vrut să ofere un spectacol gratuit tinerilor

În seara de 5 octombrie 2016 s-a întâmplat ceva neobișnuit în București. Zece minute de aplauze în picioare. O sală plină până la refuz cu oameni entuziasmați. Printre ei, președintele României. Totul, la repetiția generală a unui spectacol de operă.

Vorbim despre Actul I din „Parsifal“, de Richard Wagner, la Ateneul Român. Un spectacol la care, deși și-au dorit să participe, sute de oameni nu au mai avut loc. „Am fost extrem de impresionat să întâlnesc în această seară, la reprezentația operei «Parsifal», de la Ateneul Român, un public tânăr și entuziast, care a umplut sala. A fost un spectacol special, pus în scenă de maestrul Christian Badea și echipa sa deosebită, pe care i-am felicitat pentru performanța extraordinară. Mă bucur că generația tânără apreciază cultura de calitate și îmi doresc ca astfel de spectacole să fie și în continuare la fel de bine primite“, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook făcută imediat după spectacol.

La rândul lui, dirijorul Christian Badea, venit de la New York special ca să aducă publicului român Actul I din „Parsifal“, s-a arătat încântat de entuziasmul spectatorilor. „M-a bucurat prezența tinerilor într-un număr atât de mare. S-a simțit energia lor pozitivă. Fenomenul Parsifal declanșează pasiuni rar întâlnite la București, în muzica clasică, ceea ce demonstrează actualitatea creației wagneriene. Tinerii răspund sincer acestei muzici pentru că legendele din «Lord of the Rings», «Games of Thrones», «Star Wars», cu care ei sunt deja familiarizaţi, sunt inspirate din «Parsifal» și miturile lui Wagner. Astfel, în momentul în care ascultă şi văd «Parsifal», au această imersiune în muzică, se identifică cu ea şi nu mai au nici un fel de inhibiţie“, a precizat dirijorul Christian Badea.

Repetiția generală a fost dedicată generației tinere. Intrarea a fost liberă. S-a dus vestea. La Ateneu au venit, alături de elevi și studenți, și oameni care au spus că se simt tineri înăuntrul lor. La un moment dat, cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului, Ateneul s-a umplut.

„În momentul în care sala s-a umplut, accesul celor care au rămas pe afară, a luat sfârşit. Sala are o capacitate de 800 de locuri, culoarele dintre staluri şi dintre lojele de rang 1 şi rang 2 sunt practic culoare pentru un joc de scenă al membrilor corului, care au devenit personaje. La rândul lor, şi soliştii au circulat prin sală pe aceste culoare. Au fost omul şi locul, şi nu oameni în picioare, ca la concertele extraordinare unde se mai stă şi pe scări“, a declarat regizorul de scenă Doru Marin.

Așa a fost repetiția generală a ceea ce deja se anunță a fi un spectacol-fenomen. Cei care au avut norocul să fie în sală simt că au ceva al lor acum, pus deoparte. Cei care nu au apucat să intre au un mare sentiment de frustrare. La fel ca aceia care abia acum își dau seama că undeva, în București, se întâmplă ceva. Un ceva care a adus în curtea Ateneului Român peste o mie de oameni, într-o vreme în care din taxiurile și mașinile de lux care gonesc pe bulevardele bucureștene răsună încă manele.

Două concerte-spectacol cu Actul I din „Parsifal“ au loc azi şi mâine, de la ora 19.00, la Ateneul Român, cu casa închisă. „România liberă“ este partener media.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă