13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialÎncepe festivalul dedicat marii pianiste de origine română Clara Haskil

Începe festivalul dedicat marii pianiste de origine română Clara Haskil

La Sibiu debutează, la finalul acestei săptămâni, cea dintâi ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil”, un omagiu adus legendarei pianiste de origine română.

În cadrul evenimentului, publicul va putea să-l asculte în premieră pe o scenă românească pe pianistul Adam Laloum, câștigătorul Concursului Internațional de Pian „Clara Haskil” (Vevey, Elveția), ediția 2009, un artist aflat în plină ascensiune internațională. În sezonul 2013/2015, pianistul colaborează cu dirijori de renume, precum Charles Dutoit și Valery Gergiev. De asemenea, Adam Laloum colaborează cu Ion Marin, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români în plan internațional. 

Adam Laloum va urca pe scena Sălii Thalia pe 2 septembrie, de la ora 19.30, iar din programul recitalului său face parte și splendida Sonată în Si bemol Major D960 de Franz Schubert.

Totodată, doi dintre artiștii recunoscuți la nivel mondial, violoncelistul István Várdai – câștigătorul Concursului de la Geneva, laureat al Concursului „Piotîr Ilici Ceaikovski” din Moscova, un artist invitat la cele mai mari festivaluri de muzică clasică din Europa – și pianistul Julien Quentin – muzician complex, cu o profunzime și o claritate distinctă a interpretării, un artist care a colaborat cu unii dintre cei mai bine cotați artiști ai lumii, nume precum David Garrett, Emanuel Ax și Lisa Batiashvili sau Sol Gabetta – vor susține un recital extroardinar în cadrul Festivalului, pe data de 31 august. Aceștia vor interpreta și cunoscuta Sonată pentru Violoncel și Pian Nr. 2 in Fa major Op. 99, de  Johannes Brahms.

Seara de 3 septembrie aduce pe scena Festivalului lucrări de George Enescu și Dinu Lipatti, un moment cu valoare de simbol, recitalul susținut de violonista franceză Marina Chiche și de pianista de origine română Alina Azario – celebra Sonată Nr. 2 pentru Vioară și Pian în fa minor, de George Enescu și Nocturna în fa diez minor, de Dinu Lipatti – „Ne-am dorit să sărbătorim pe o scenă românească, într-un tandem muzical care reunește o artistă străină, o violonistă foarte cunoscută din Franța, Marina Chiche, și o artistă de origine română, muzica lui George Enescu. Pe de altă parte, am ales să interpretez Nocturna lui Dinu Lipatti și fiindcă este o lucrare dedicată Clarei Haskil. Este și o formă de a face cunoscut publicului din România și celui din străinătate una dintre lucrările pianistului de geniu Dinu Lipatti, de altfel, un apropiat al Clarei”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului. Programul serii de 3 septembrie va include, de asemenea, și lucrări de Bach, Debussy și de Bartók – cunoscutele Dansuri populare românești.

Pianistul elvețian François-Xavier Poizat va concerta pe 4 septembrie, chiar în ultima seară a Festivalului. Despre François-Xavier Poizat, legendara Martha Argerich spunea că „este un pianist de o remarcabilă virtuozitate și cu un lirism profund”. Pe scena din Sibiu, pianistul va interpreta lucrări de Ravel, Beethoven și Chopin.

Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai aclamate ansambluri românești în plan internațional, lăudat de prestigiosul The Financial Times, va interpreta pe scena Sălii Thalia, în seara de 1 septembrie, celebrul Cvartet de Coarde Nr. 14 în do diez minor, Op. 131 de Ludwig van Beethoven, considerat una dintre cele mai frumoase compoziții ale tuturor timpurilor.

Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, Orchestra Simfonică București va încânta publicul cu lucrări de Ceaikovski și de Vivaldi.

​Festivalul Internațional Clara Haskil propune publicului o întrepătrundere inedită între arte. În cadrul primei ediții a Festivalului, artista de origine franceză Margot Point va expune picturile sale la Sala Thalia. Originară din Paris, Margot Point a învățat arta picturii de la un profesor transilvănean: Ben Ami Koller, născut în anul 1948 la Oradea. Lucrările artistei sunt adesea inspirate din lumea muzicii clasice, printre picturile sale existând și un tablou care înfățișează mâinile legendarei pianiste de origine română Clara Haskil. 

Biletele, disponibile online, prin Eventim.ro, precum și la casieria Filarmonicii / www.clarahaskil.ro

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă