11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFestivalul Serile Lipatti Ediția a III-a. 2014

Festivalul Serile Lipatti Ediția a III-a. 2014

Asociația Art à la carte vă invită în perioada 2 septembrie – 28 octombrie la Festivalul “Serile Lipatti” la concerte de cea mai înaltă ținută la Conacul Lipatti de la Fundățeanca (astăzi, satul Ciolcești, comuna Leordeni), dar și la Ateneul Român din București. Evenimentul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cofinanțat de Consiliul Județean Argeș și Institutul Cultural Român, este închinat memoriei marii personalității culturale românești, pianistul Dinu Lipatti.

Desfăşurarea concertelor va fi săptămânală, în serile de marți, în lunile septembrie (2,3 – miercuri, 9, 16, 23, 30), și octombrie (7, 14, 21, 28).

Invitatul de onoarea al Serilor Lipatti este marele pianist rus Andrei Gavrilov, care va susține un recital extraordinar la Ateneul Român în data de 28 octombrie, încheind cea de a treia ediție a festivalului.

Pianiștii Ilinca Dumitrescu, Vlad Dimulescu, Nicoleta Meițoiu, Abel Corban, Tudor Scripcariu, trioul PRO ARTE – compus din Nicolae Licareț, Marin Cazacu și Anda Petrovici, sopranele Irina și Cristina Iordăchescu, ARMONIA – corala bărbătească ortodoxă a Arhiepiscopiei Tomisului, toți acești muzicieni de marcă sunt invitați să susțină recitaluri la Conacul Lipatti.

Noutatea absolută a celei de a treia ediții este reprezentată de masterclass -ul susținut de reputatul pianist și profesor rus Andrei Gavrilov, oferit studenților conservatoarelor de muzică din România, desfășurat timp de 5 zile în Sala Mică a Ateneului Român.

Organizatorii au în vedere și acordarea unui număr de burse pentru studenții cu dificultăți financiare.

Pentru tinerii muzicieni, participanți activi sau pasivi la masterclass, întâlnirea de la București cu marele maestru Andrei Gavrilov înseamnă un moment marcant al începutului lor de carieră. În același timp, prezența maestrului Gavrilov la București se constituie într-un eveniment de o importanță covârșitoare pentru întreaga viață muzicală a României.

Serile Lipatti 2014 continuă linia deschisă de primele două ediții și anume de a promova muzicieni tineri, debutanți în cariera interpretativă. Astfel și de această dată 8 studenți, masteranzi sau doctoranzi ai Universității Naționale de Muzică din București vor deschide fiecare recital, ca preambul la programul mai amplu al interpreților consacrați.

Prezentarea concertelor prin pre-concert talks adaugă un plus esențial gradului de receptivitate al publicului. Prin aceste prelegeri se face o introducere în istoria pieselor și a stilurilor muzicale, în ideea de a trezi interesul auditoriului prin informațiile pertinente și interesante. Printr-un parteneriat reînnoit cu redacția Patrimoniu din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, prelegerile vor beneficia de scurte ilustrări muzicale din înregistrările pianistului Lipatti.

Evenimentul Serile Lipatii s-a realizat și cu sprijinul următorilor:

Parteneri: Muzeul Judetean Argeș, Filarmonica George Enescu, Societatea Română de Radiodifuziune, Primăria Leordeni, Fundația Dinu și Valentin Lipatti.

Sponsori: PKF, Hotel Argeș, Star MD

Parteneri media: România Liberă, Observator Cultural, Argeșul, Antena 1 Pitești, Muscel TV, TVH, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bitpress, Zile și Nopți, Port.ro, ADZ, Curierul Zilei

Concertele încep la ora 18.00 și sunt gratuite.

Consiliul Județean Argeș asigură transportul gratuit al publicului la locația evenimentului, punând la dispoziție un autocar. Ora de plecare a autocarului din parcarea Consiliului Județean Argeș este 17.15. Întoarcerea de la Conacul Lipatti va fi la 20.30.

 

Lansarea evenimentului Serile Lipatti va fi făcută la conferința de presă a Consiliului Județean Argeș din 27 august, ora 10.00.

Pentru mai multe detalii pot fi accesate www.serilelipatti.ro și www.facebook.com/serile.lipatti.

Prin concertele de înaltă ținută propuse de Festivalul Serile Lipatti 2014, organizatorul, Asociația Art à la carte, își dorește să creeze un adevărat eveniment în viața și opțiunile culturale ale publicului argeșean, să facă din Serile Lipatti o prezență permanentă în peisajul cultural piteștean și național și să imprime în conștiința publică valoarea artistică universală a lui Dinu Lipatti.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă