19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFilm documentar despre armâni, de la frații Manakia până în prezent

Film documentar despre armâni, de la frații Manakia până în prezent

Regizorul Toma Enache lansează în această săptămână un film documentar special, intitulat ”Armânii, de la frații Manakia la Nu sunt faimos… ”Este primul film documentar în aromână prezentat în cinema, un omagiu adus fraților Manakia exact în limba în care personajele lor nu au putut fi auzite!

Documentarul a avut deja o proiecție specială chiar la Festivalul Internațional de Film Manakia Brothers. De asemenea, a fost prezentat și la Balkan Film&Food Festival din Pogradec, Albania (septembrie 2015). 

Filmul face o incursiune în lumea armânească, începând cu primele imagini din Balcani filmate de pionierii cinematografiei balcanice, armânii Milton și Ianaki Manakia, și terminând cu primul film din istoria cinematografiei vorbit în limba armână: „Nu sunt faimos, dar sunt armân”. Documentarul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac între filmele de după 1905, realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul armânilor, și filmul „Nu sunt faimos, dar sunt armân”, care înglobează în povestea lui și situația armânilor în prezent.

Concluzia documentarului este că, indiferent unde trăiesc, armânii au același nume, vorbesc aceeași limbă și sunt același popor. Pentru această peliculă, Toma Enache a avut de ales dintre 40 de ore de filmare din timpul prezentării filmului ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, în turneu în Balcani, SUA, Europa. Vor fi imagini din România, Macedonia, Grecia, Albania, Austria, Franța, Germania și SUA, din locuri importante pentru armânii de pretutindeni, pline de istorie, cum ar fi Moskopole, leagănul aromânilor, Krusevo, prima Republică din Balcani, sau Fairfield, SUA, unde s-a înființat, în 1903, Asociația Farșarotul, care funcționează și acum. Concluzia documentarului este că, indiferent unde trăiesc, armânii au același nume, vorbesc aceeași limbă și sunt același popor. 

 

 

unde

Din București
în Călărași

Filmul va putea fi urmărit în București, pe 27 noiembrie (ora 18.30, Cinema Glendale Studio, iar sâmbătă, 28 noiembrie, în Constanța de la ora 17.00 și de la ora 19.00, la Cityplex Tomis. Ambele reprezentații sunt proiecții de gală, la care va participa și regizorul, care va răspunde la întrebările spectatorilor. Va fi o ocazie unică atât de a vedea filmul, cât și de a pune întrebări, pentru că nu sunt programate alte proiecții. Lansările vor continua în Tulcea, pe 29 noiembrie, ora 19.00, la Cityplex, în Slobozia, pe 30 noiembrie, de la ora 18.00, și în Călărași, pe 2 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă