16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFilmul despre moartea procurorului Panait, lansat în Berlin

Filmul despre moartea procurorului Panait, lansat în Berlin

Fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, a realizat o peliculă inspirată din drama procurorului Cristian Panait. Filmul are o imensă încărcătură politică și îl vizează pe ­premierul Victor Ponta.

Unul dintre cele mai disputate filme româ­nești din ultimii ani va fi lansat oficial în Berlin. Filmul este realizat de unul dintre cei mai cunoscuți regizori români, Tudor Giurgiu, fondatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania. El este inspirat din moartea procurorului Cristian Panait. Acesta s-a sinucis în anul 2002, la doar 29 de ani. Presa a relatat pe larg că tânărul procuror ar fi fost supus unor uriașe presiuni politice după ce a decis să stabilească nevinovăția procurorului Alexandru Lele. Acesta fusese suspendat din funcție după ce a dispus reținerea controversatului Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD de Bihor. O serie de publicații, precum Frankfurter Allgemeine Zeitung, au scris că o parte din vina pentru sinuciderea lui Cristian Panait i-ar reveni actualului premier al României, Victor Ponta, pe atunci tânăr procuror care fusese numit în funcția de șef al Corpului de Control al premierului din perioada 2000-2004, Adrian Năstase. Victor Ponta ar fi dorit ca Alexandru Lele să fie declarat vinovat. Această istorie a făcut să curgă valuri de cerneală, iar în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 una dintre scandările preferate ale clujenilor care au cerut în stradă demisia actualului șef al Guvernului a fost ”Victor Ponta, ce-a pățit / Procurorul Panait?”.

Premieră mondială în capitala Germaniei

Drama procurorului Cristian Panait a inspirat pelicula ”De ce eu?”, care va avea premiera mondială în selecția oficială a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie 2015), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din industria filmului. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu va fi proiectat în secțiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent și producțiilor americane de anvergură.

Pe 11 februarie, regizorul și echipa vor lua parte la proiecția de gală de la Kino International. Echipa se va întâlni, totodată, cu jurnaliștii ­străini în cadrul unei conferințe de presă transmise online. ”Este cea de-a ­doua selecție a regizorului la Festivalul de la Berlin, «Legături bolnăvicioase» fiind proiectat în Panorama în 2006. Printre producțiile prezentate în Panorama în ultimii ani se află titluri multipremiate, ca «The Act of Killing» (Cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film) sau «The Broken Circle Breakdown», ­ambele nominalizate la Oscar”, spun ­membrii echipei care a realizat ­filmul.

Când va fi lansat filmul ­în cinematografe

Unul dintre cele mai așteptate filme românești de anul acesta, ”De ce eu?” va fi lansat în cinematografe pe 27 februarie 2015. Synopsis-ul filmului face referire directă la corupția politică din România. ”Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate”, afirmă membrii echipei care a realizat pelicula.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol ­principal într-un lungmetraj. Emilian Oprea poate fi văzut și în lungmetrajul ”Autoportretul unei fete cuminți”, regizat de Ana Lungu și selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, dar și în următorul film al lui Marian Crișan, „Orizont“, o versiune modernă a nuvelei „Moara cu noroc“. Distribuția e întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Reka Lemhényi, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Andrea Szélyes. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.  

Cele mai citite

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă