12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialGrădina şi atelierul de pictură al Fridei Kahlo, recreate la New York

Grădina şi atelierul de pictură al Fridei Kahlo, recreate la New York

Grădina şi atelierul de pictură al artistei mexicane Frida Kahlo vor fi recreate, în 2015, în Grădina Botanică din New York. Este vorbe despre prima expoziţie dedicată exclusiv pictoriţei, la New York, în mai bine de 25 de ani, în cadrul unui eveniment intitulat "Frida Kahlo: Art, Garden, Life".

Expoziţia va include tablouri originale ale artistei mexicane, picturile alese reflectând utilizarea imaginilor din domeniul botanic în opera Fridei Kahlo, informează BBC, preluat de Mediafax. Frida Kahlo, care a murit în urmă cu 60 de ani, este faimoasă, mai ales, pentru autoportretele sale şi pentru utilizarea de culori intense, vibrante.

Expoziţia organizată de Grădina Botanică din New York vine după un proiect asemănător, din 2012, care a refăcut grădinile florale şi acvatice de la Giverny ale lui Claude Monet. Expoziţia dedicată Fridei Kahlo, care va fi vernisată pe 16 mai 2015 şi va fi deschisă până în luna noiembrie a anului viitor, va transforma ansamblul Enid A Haupt Conservatory al Grădinii Botanice în casa Fridei Kahlo, cunoscută sub numele Casa Azul (Casa Albastră).

Astfel, vor fi recreaţi pereţii albaştri ai curţii, o piramidă pentru expunerea obiectelor de artă pre-columbiană colecţionate de soţul pictoriţei, artistul mural Diego Rivera, dar şi atelierul de pictură al Fridei Kahlo. De asemenea, va fi creată şi o cărare din roci vulcanice, pe marginea căreia vor fi plantate flori din regiunea Mexicului.

Frida Kahlo şi-a petrecut întreaga viaţă, între 1907şi 1954, în casa colorată în albastru-cobalt din Coyoacan, lângă Ciudad de Mexico.

Kahlo a început să picteze în 1925, în timpul recuperării după un accident de autobuz în urmă căruia a rămas cu dureri puternice constante şi cu un handicap permanent, suferind peste 30 de intervenţii chirurgicale.

Includerea de plante şi elemente ale naturii în opera lui Kahlo poate fi observată pe parcursul întregii sale cariere, dar perioada cea mai intensă din acest punct de vedere este cea a anilor 1940 şi 1950, când sănătatea sa s-a deteriorat, iar artista era tot mai des obligată să stea acasă.

Expoziţia din 2015 de la New York, îngrijită de specialista în artă mexicană Adriana Zavala, "va celebra energia şi sofisticarea culturii mexicane" şi va oferi o privire "în profunzime a operei lui Kahlo", a declarta Gregory Long, reprezentant al Grădinii Botanice.

În ultimii ani, operele lui Kahlo au fost din ce în ce mai căutate de muzee de top. Chipul Fridei Kahlo apare pe bancnota mexicană de 500 de peso, iar povestea sa a fost subiectul unui film biografic premiat cu Oscar, în 2002.

Cele mai citite

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...
Ultima oră
Pe aceeași temă