12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLicitaţie Goldart 14 octombrie: Valori ale artei moderne și contemporane

Licitaţie Goldart 14 octombrie: Valori ale artei moderne și contemporane

Prima licitație a lunii octombrie este un regal al artei moderne, cu tot ceea ce înseamnă ea. Vă invităm într-o călătorie imaginară acolo unde a început pictura modernă, în Franța începutului de secol XX, alături de Maurice Utrillo și modernistul Amédée Ozenfant, prezențe rarisime în licitațiile din România, provenite dintr-o colecție de renume, cea a dr. A. I. Siligeanu, a cărei valoare indiscutabilă a fost oferită publicului prin expoziția de la Muzeul Simu din 1968.

Alte câteva opere de pictură românească din prima parte a secolului XX, într-unul dintre fericitele momente în care arta românească a fost perfect racordată la viziunea și stilurile din Europa ne atrag atenția în selecția acestei sesiuni. Un ”Țărm la Balcic” surprins de Nicolae Tonitza, ”Vas cu petunii și crini” de Octav Băncilă, un expresiv portret semnat Constantin Artachino, ”Sămănătorii” lui Camil Ressu, sau un alt Balcic semnat Scorțescu,  sunt începuturi ale modernității în pictura noastră.

Această tendință de racordare la valorile culturii europene este confirmată si de altă prezență remarcabilă în licitația noastră: ”Natură statică cu flori și carte” de Alexandru Ciucurencu, creator al unei direcții importante în pictura românească, modern și spontan așa cum îl prezenta criticul Dan Grigorescu în prefața unuia dintre albumele dedicate artistului: ”Poemele sale coloristice, aparent atât de spontane, au acea inegalabilă calitate de a ascunde efortul îndelung sub înfățișarea culorii distribuite cu elan.” La fel de dinamice sunt și prezențele Micaelei Eleutheriade, amintind de Raoul Dufy, Olga Greceanu, Constantin Piliuță, Dan Băjenaru sau Ion Musceleanu.

Deosebite prezențe ale artei contemporane, marile personalități artistice ale momentului sunt prezente în această licitație: Paula Ribariu, Sorin Ilfoveanu, Dorin Coltofeanu, Viorel Mărginean, Dan Constantinescu sau Emanoil Mazilu prezintă lucrări reprezentative pentru opera lor picturală, ce poartă marca valorii artistice confirmate.

Expoziția poate fi vizitata în fiecare zi, de luni  până vineri între orele 09.00-17.00, sâmbătă  10 octombrie  între orele 11.00-15.00 și luni, marti și miercuri, 12 – 14 octombrie, orele 09.00-19.00 la sediul Casei de Licitații din Intr. I. L. Caragiale nr. 1. Licitația va avea loc miercuri, 14 octombrie, ora 19.00.

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă