5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMarele Premiu al TIFF. Pelicula regizorului Bogdan Mirică a impresionat deopotrivă juriul...

Marele Premiu al TIFF. Pelicula regizorului Bogdan Mirică a impresionat deopotrivă juriul și publicul

Sala Mare a Teatrului Național Român a fost neîncăpătoare pentru sutele de oameni care au dorit să asiste la Gala de Premiere a TIFF. 

Peste 800 de invitați, spectatori și jurnaliști au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Pe covorul roșu au fost actrița Sophia Loren, ministrul Culturii, Corina Șuteu, regizorul Cristi Puiu, actorii Gheorghe Visu, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, actrițele Mădălina Ghenea, Carmen Galin, Olimpia Melinte, Ioana Flora, Cristina Flutur și Rodica Lazăr.

Singurul film românesc din competiția oficială a TIFF este marele câștigător al festivalului clujean. Pelicula „Câini“, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat Trofeul Transilvania. „Premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost înmânat regizorului Bogdan Mirică de către ministrul Culturii, Corina Șuteu, care s-a declarat impresionată de film. «Câini» a câștigat recent și Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes“, spun organizatorii.

De asemenea, regizorul Cristi Puiu a primit trofeul special TIFF 15, care marchează un deceniu și jumătate de la fondarea Festivalului Internațional de Film Transilvania. Cristi Puiu a fost onorat, astfel, pentru creațiile sale, dar și pentru faptul că a dovedit că este un adevărat prieten al festivalului clujean.

Sophia Loren nu ar refuza propunerea de a juca într-un film românesc, iar Iain Smith crede că a trăit în Transilvania într-o viață anterioară

Tudor Giurgiu a prezentat-o pe invitata de onoare a serii, actrița Sophia Loren, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, înmânat de Mădălina Ghenea. Sophia Loren s-a declarat extrem de emoționată și a promis publicului că va reveni și anul viitor.

Cineastul Iain Smith a primit premiul pentru contribuția sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale. Iain Smith s-a declarat îndrăgostit de Transilvania. „Este o mare plăcere să fiu din nou în România. Știți că am făcut aici «Cold Mountain» și am fost prin Transilvania 10 zile acum mult timp. Și cred că, într-un fel ciudat, am trăit aici odinioară, într-o viață anterioară, pentru că mă simt acasă aici“, a spus Iain Smith.

El a povestit, cu umor, publicului clujean cum a descoperit pentru prima oară Transilvania în lamentațiile unui prieten maghiar care îi povestea cum a pierdut Ungaria acest teritoriu în 1919, iar apoi regizorul scoțian a decis să vină să vadă cu ochii săi cum stă treaba. Iain Smith crede că scoțienii și ardelenii seamănă foarte mult în spirit.

La rândul său, Sophia Loren s-a declarat impresionată de realizările cinematografiei românești. Ea a declarat că nu ar refuza dacă un regizor român i-ar propune un rol într-un film. Sophia Loren a adăugat doar că și-ar alege cu mare atenție rolul. „Nu mai sunt o adolescentă“, a spus actrița în vârstă de 81 de ani.

Calitatea, premiată la TIFF

„Juriul format din Wieland Speck (directorul secțiunii «Panorama» de la Berlinale), Bill Guentzler (directorul artistic al Cleveland International Film Festival), Margita Gosheva (actriță), Tomasz Wasilewski (regizor) și Cătălin Cristuțiu (monteur) a decis și câștigătorul Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro: Avishai Sivan, „pentru felul în care descrie lupta dintre religia organizată și căutarea adevărului în viață“ în „Tikkun“. Lui David D’Ingeo, actorul din „Un loc la umbră / De l’ombre il y a“, i-a revenit Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, în timp ce Monika Maydenova și Alexander Benev au fost recompensați cu Mențiunea Specială a Juriului pentru interpretarea din „Sete/ Thirst“.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, a mers către „Vrăbii / Sparrows“, în regia lui Rúnar Rúnarsson, Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea #Animal, i-a fost acordat lui Gabriel Mascaro, pentru „Neon Bull“. Favoritul spectatorilor de la TIFF a fost „Ușa deschisă / La Puerta Abierta“, în regia Marinei Seresesky, care a câștigat Premiul Publicului pentru un film din competiție, oferit de MasterCard”, au mai anunțat organizatorii TIFF.

Premii și pentru tinerii cineaști

„Gabriel Achim și-a adjudecat, cu filmul Ultima zi, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro, constând în servicii de post-producție oferite de Cinelabs România. Acesta le-a mulțumit în special actorilor din film, printre care Mimi Brănescu și Rodica Lazăr“, mai spun organizatorii.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, a fost câștigat de „Discordia“, realizat de tânărul clujean Ion Indolean. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj i-a fost acordat Roxanei Stroe pentru „O noapte în Tokoriki“. Aceasta a câștigat și anul trecut același premiu pentru „Black Friday“. O mențiune specială în aceeași categorie i-a revenit lui „Mă cheamă Costin“, în regia lui Radu Potcoavă, care a declarat că își dorește să vadă în toată România public ca la Cluj.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a fost obținut de „Saint Frankenstein“, de Scooter McCrae. Mențiuni speciale în secțiunea Umbre-scurtmetraj au mers către „The Pond“, de Jeroen Dumoulein, și „Sister Hell“, în regia lui Fredrik S. Hana.

„A treia ediție a Transilvania Pitch Stop a adus pe scenă tineri regizori români cu proiecte în dezvoltare, premiați în urma sesiunilor de prezentare în fața producătorilor și cineaștilor români și străini. În cadrul TPS, dedicat regizorilor aflați la debut sau la al doilea film, au fost acordate două premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro, oferit de TIFF, a fost câștigat de proiectul lui Marius Olteanu, «Scor Alb», iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit lui Grigore Becket, cu «Viața în Moscova». Premiul concursului The Pitch, oferit de Shorts TV, în valoare de 5.000 euro, a fost revendicat de Anda Pușcaș, cu proiectul «SOL». TIFF a răsplătit și anul acesta filmele unor cineaști locali: Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Banca Transilvania, a mers la «Investiția perfectă», de Ibolya Simó. Men­­țiunea specială în cadrul com­­petiției locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule, a fost câștigat de «The Light that Memory Lends to Things», în regia Anei Vijdea.

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți, oferit de UPC, a fost adjudecat de Azi vin, de Călin Boto, Andrada Băleanu și Agata Olteanu. Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez a fost obținut de  «Mor să-ți spun / Je me tue a le dire», regia Xavier Seron“, mai spun membrii echipei TIFF.  

 

Ediția a 15-a a TIFF a depășit toate așteptările publicului

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă