16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMarile surprize ale Oscarurilor

Marile surprize ale Oscarurilor

Este pentru prima oară, din 2006, când pelicula care a luat premiul oferit de Asociația Producătorilor (The Big Short) nu cucerește și Oscarul pentru film. O surpriză a fost și faptul că Mark Rylance (Bridge of Spies) a câștigat competiția la roluri secundare masculine, pentru că este doar cel de-al doilea actor care primește distincția – după Daniel Day Lewis – jucând într-o peliculă regizată de către Steven Spielberg, iar Stallone părea principalul favorit.

Un lucru neașteptat a fost și că un film realizat cu un buget de 15 milioane de dolari, „Ex Machina“, a luat premiul pentru efecte speciale, în fața unor coloși: “Star Wars: The Force Awakens“, “The Revenant“, “The Martian“ și “Mad Max: Fury Road“. După cum surprinde faptul că trei filme care au strâns împreună 17 nominalizări, “Carol“, “The Martian“ și “Brooklyn“, nu au luat absolut  nici un premiu.

Acestea nu se pot însă compara cu cele mai mari surprize din istoria Premiilor Oscar.

1942. “Citizen Kane“ a fost ales ulterior de către Institutul de Film American drept cel mai bun film al tuturor timpurilor realizat în State. În 1942 a pierdut totuși premiul pentru cea mai bună peliculă în fața celei regizate de către John Ford, “How Green Was My Valley“. “Kane“ a fost atunci nominalizat la nouă categorii, dar a câștigat la una singură: cel mai bun scenariu original.

1960. În respectivul an a primit Alfred Hitchcock cea de-a cincea și ultima sa nominalizare la “Oscaruri“, pentru cel mai bun regizor, pentru “Psycho“. Celelalte nominalizări fuseseră pentru“Rebecca“ (1941), “Lifeboat“ (1944), “Spellbound“ (1945) și “Rear Window“ (1954). Degeaba: nici una nu i-a adus trofeul pentru regie.

1972. A fost anul în care a fost realizat “The Godfather“, considerat drept unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. A luat trei premii, a fost declarat cel mai bun film al anului, dar Coppola a pierdut premiul la regie în fața lui Bob Fosse, al cărui film “Cabaret“ și-a adjudecat opt premii. După 44 de ani, o întrebare: de câte ori ați văzut “The Godfather“ și de câte ori “Cabaret“?

1977. În acel an s-a petrecut poate cea mai ciudată alegere din istoria Premiilor Oscar. Nu unul, ci trei filme excepționale au fost întrecute de pelicula al cărei scenariu fusese scris către un necunoscut, care interpretase și rolul principal. Este vorba despre “Rocky“, povestea boxerului care ajunge campion mondial, cu care s-a lansat Sylvester Stallone. Învinsele s-au numit “All the President’s Men“ (r: Alan J. Pakula, cu Robert Redford și Dustin Hoffman), “Network“ (r: Sidney Lumet, cu Faye Dunaway, Robert Duvall și William Holding) și “Taxi Driver“ (r: Martin Scorsese, cu Robert De Niro și Jodie Foster). Mai mult, John Avildsen le-a suflat și premiul pentru regie mult mai cunoscuților săi colegi.

1992. La acea ediție, Marisa Tomei era cotată cu șansa a cincea în fața unor actrițe mult mai cunoscute și mai vârstnice, în cursa pentru Oscarul la rol feminin secundar. Trei dintre contracandidatele ei erau britanice – Judy Davis (Husbands and Wives), Vanessa Redgrave (Howards End), Miranda Richardson (Damage) – și una australiană – Joan Plowright (Enchanted April). Mai mult, rolul Marisei era singurul  comic dintre cele care atrăseseră nominalizări. De aceea, alegerea ei a fost întâmpinată cu foarte multă mirare. Mulți ani după aceea, s-a spus că Jack Palance, pe atunci în vârstă de 73 de ani, nefamiliarizat cu teleprompterul, pur și simplu a citit greșit numele câștigătoarei.

1999. A fost anul în care “Shakespeare in Love“ a șocat pe toată lumea, obținând 7 Premii Oscar, inclusiv pe cel pentru cel mai bun film, în fața favoritului cel mare “Saving Private Ryan“. Una dintre explicații? Imediat după ce nominalizările au fost anunțate, Bob Weinstein, președintele Miramax, compania producătoare a lui “Shakespeare in Love“, a început să investească masiv în a face campanie filmelor sale aflate în competiție – se vorbește de costuri de peste 5 milioane de dolari – și rezultatele s-au văzut.

2002. Adrien Brody avea ca rivali la obținerea premiului patru mari actori, fiecare dintre aceștia având deja la acea dată un Premiu Oscar la activ. Este vorba de Nicolas Cage, Jack Nicholson, Michael Caine și Daniel Day Lewis. Totuși, Adrien a cucerit Premiul Oscar pentru rol masculin principal pentru prestația sa din “The Pianist“, ceea ce rămâne și astăzi una dintre cele mai mari surprize din istoria competiției. 

Un lucru neașteptat a fost și că un film realizat cu un buget de 15 milioane de dolari, „Ex Machina“, a luat premiul pentru efecte speciale, în fața unor coloși: „Star Wars: The Force Awakens“, „The Revenant“, „The Martian“ și „Mad Max: Fury Road“.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...
Ultima oră
Pe aceeași temă