15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMozart și Beethoven remixați

Mozart și Beethoven remixați

Invitatul special al concertului Orchestrei de Cameră Radio, programat miercuri, 21 ianuarie, la ora 19:00, la Sala Radio Compozitor, este marele muzician american de origine română Sabin Păutza.

A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey – Plainfield Symphony, fiind „Conductor Emeritus“ pe viaţă al ansamblului. Sabin Păutza a dirijat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Frédéric Chopin – Varşovia sau Philharmonic Hall – Sydney. Un moment-cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa „Haiku“. Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994). Compania Swift Music Group din Statele Unite i-a editat pe CD seria Opera Omnia, până la această dată fiind lansate primele zece CD-uri.

În evenimentul de la Sala Radio, derulat sub bagheta lui Sabin Păutza, veţi avea ocazia să ascultaţi o lucrare semnată de artistul român şi două partituri aparţinând lui Beethoven, respectiv lui Schubert.

Despre lucrarea sa, „Mozart Fantasie“, compusă cu ocazia aniversării a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor (în 2006), Sabin Păutza mărturiseşte: „Am folosit aici câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Mozart aparţinând unor lucrări ca Mica Serenadă sau ale unor arii celebre din operele sale. Mi-am imaginat un fel de joc muzical în care aceste melodii atât de cunoscute sunt implicate într-un scenariu în care ele însele devin nişte personaje pitoreşti într-o operă imaginară. (…) Mi s-a oferit aici ocazia de a exploata valenţele inepuizabile ale melodiilor mozartiene în a fi răstălmăcite, ironizate, modificate în toate felurile, într-un dialog în care se remarcă odată mai mult geniul maestrului de la Salzburg“.

În programul serii veţi asculta de asemenea Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, semnat de Beethoven, cu participarea pianistului Lucian Velciu. Concertul se va încheia cu Simfonia nr. 2, creaţie a lui Schubert compusă la vârsta de doar 17 ani şi inspirată de o lucrare a lui Beethoven.   

Cele mai citite

FOTO. Beat, a intrat cu mașina pe şantierul de modernizare a liniilor de tramvai de la Barbu Văcărescu

Un incident grav a avut loc noaptea trecută în București, unde un șofer băut a pătruns cu mașina pe șantierul de modernizare a liniei...

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă