15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMungiu și Puiu, din nou în atenția Europei

Mungiu și Puiu, din nou în atenția Europei

Cinci producții românești, (trei lungmetraje și două -scurtmetraje) au fost selecționate pentru a fi prezentate – unele în competiție, altele în afara competiției – la Festivalul Internațional de la Cannes.

„Bacalaureat” de Cristian Mungiu și „Sierra-Nevada” al lui Cristi Puiu sunt cele două filme românești selectate pentru competiția oficială, care se va desfășura în perioada 11-22 mai pe riviera franceză.

În secțiunea „Un Certain Regard” se regăsește o altă peliculă românească – „Câini” de Bogdan Mirică. Pelicula este o dramă-thriller care are loc în România rurală, aproape de granița cu Ucraina, în care rolurile principale sunt interpretate de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. Importantă este și selecția scurtmetrajului „Toate fluviile curg în mare” (UNATC „I.L. Caragiale”), regizat de Alexandru Badea, în secţiunea Cinéfondation. Această secțiune include 15 filme de scurt şi mediumetraj produse în cadrul şcolilor de film din lumea întreagă. Trei dintre filmele din secţiunea Cinéfondation vor fi premiate la sfârşitul festivalului.

Anul acesta marchează și o premieră pentru cinematografia românească, fiind primul an în care două pelicule autohtone intră în competiția oficială. O situație similară a mai fost anul trecut la secțiunea „Un Certain Regard”, unde au fost incluse „Un etaj mai jos”, regizat de Radu Muntean, şi „Comoara”, al regizorului Corneliu Porumboiu.

Rebranding de film

Anunțată inițial sub titlul „Fotografii de familie”, pelicula lui Cristian Mungiu are acum titlul schimbat și se numește „Bacalaureat”. Filmul este o coproducție România-Franța-Belgia, care spune o poveste despre responsabilitățile vieții de părinte, după cum a mărturisit cineastul român pentru publicația Screendaily. Rolul principal este interpretat de Adrian Titieni (capul familiei şi în mult – apreciatul „Ilegitim”, care a avut premiera mondială în februarie, anul acesta, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin). Alături de Titieni vor apărea Lia Bugnar, Vlad Ivanov, Maria-Victoria Drăguș şi Ioachim Ciobanu. Mungiu, regizor şi scenarist al peliculei, nu se îndepărtează de tema generală a filmelor sale de până acum şi alege o poveste a cărei acţiune se desfăşoară într-un oraş de provincie din România, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea, iar producţia se concentrează asupra rolului principal masculin, un doctor.

Cristian Mungiu a primit în 2007 Palme d’Or, marele premiu al Festivalului de la Cannes, pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. S-a întors apoi în competiția festivalului cu „După dealuri”, în 2012. Atunci, filmul său a primit două premii: cel pentru scenariu și cel pentru interpretare (Cristina Flutur și Cosmina Stratan).

Sierra, Nevada și preotul

„Sierra-Nevada”, cu scenariul şi regia semnate de Cristi Puiu („Moartea dom-nului Lăzărescu” – 2005, „Aurora” – 2010), spune povestea unei reuniuni de familie. Filmul debutează cu întoarcerea dintr-o călătorie în interes de serviciu a unui medic neurolog ajuns la apogeul carierei – care trebuie să se întâlnească cu soţia sa pentru a merge împreună la un prânz în familie, o comemorare a tatălui său, care a murit cu un an înainte. În apartamentul mamei sale, oaspeții așteaptă sosirea preotului şi discută tot felul de lucruri – care au şi nu au legătură cu diverse evenimente și războaie ce se întâmplă în întreaga lume.

Cristi Puiu a primit în 2005, la Cannes, marele premiu al secțiunii Un Certain Regard, pentru „Moartea domnului -Lăzărescu”. S-a întors pe Croazetă în 2010, cu „Aurora”, selectat în aceeași secțiune – Un Certain Regard.   

Bătălia celor 20 de filme

Pedro Almodovar, Andrea Arnold, Ken Loach, Sean Penn sși Alain Guiraudie sunt numai cinci dintre regizorii cu care Cristian Mungiu și Cristi Puiu concurează în cadrul competiției oficiale de la Cannes din acest an.

În total, douăzeci de filme au fost selecționate pentru a intra în competiția oficială a festivalului, printre care producții precum „Julieta” a spaniolului Pedro Almodovar, „It’s Only the End of the World” a canadianului Xavier Dolan, „La Fille inconnue” a belgienilor Luc și Jean-Pierre Dardenne, „Ma’ Rosa” a filipinezului Brillante Mendoza (un obișnuit al festivalului în ultimii ani – nominalizat de trei ori la „Un Cer­tain Regard”, inclusiv în 2015) și „American Honey” al britanicei Andrea Arnold (un Oscar pentru scurtmetraj și de două ori laureată cu Jury Prize la Cannes pentru „Fish Tank” în 2009 și „Red Road” în 2006).

Americanii Sean Penn, cu „The Last Face”, Jim Jarmusch, cu „Paterson”, și Jeff Nichols, cu „Loving”, se numără de asemenea printre regizorii care își vor disputa premiul Palme d’Or, în timp ce cinematografia franceză este reprezentată de Olivier Assayas cu „Personal Shopper”, Bruno Dumont cu ”Ma Loute”, Alain Guiraudie cu „Rester Vertical” și Nicole Garcia cu „Mal de pierres”. Britanicul Ken Loach („I, Daniel Blake”) și olandezul Paul Verhoeven („Elle”) vor intra de asemenea în lupta pentru prestigiosul premiu al festivalului ce se va desfășura în perioada 11-22 mai pe Coasta de Azur.  

Cine mai vine la Cannes

În afara competiției, celebrul regizor american Steven Spielberg își va prezenta ultimul film, „The BFG”. Jodie Foster este și ea prezentă în afara competiției, în calitate de regizoare, cu filmul „Money Monster”, cu Julia Roberts și George Clooney în rolurile principale. La festival și-au anunțat pre­zența și actorii Kristen Stewart, Ryan Gosling, Russell Crowe, Charlize Theron, Javier Bardem, Adam Driver, Adele Exarchopoulos, Marion Cotillard, Vincent Cassel, Léa Seydoux, Adele Haenel, Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni-Tedeschi și Isabelle Huppert. „Vom avea un festival plin de staruri în acest an”, a precizat Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului.

Pedro Almodovar, care a trebuit să-și anuleze o parte din acțiunile de promovare a filmului „Julieta” în Spania după scandalul Panama Papers, va fi și el prezent la Cannes. Ultimul său film spune povestea unei femei a cărei fiică a dispărut timp de un deceniu.  

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă