18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNoile trenduri media, dezbatute la Conferinta Nationala a Presei

Noile trenduri media, dezbatute la Conferinta Nationala a Presei

Redactii integrate in viitor
» Aparitia editiilor online obliga presa traditionala sa se schimbe, specializand oameni in tehnici multimedia si redesenand arhitectura unei redactii, pentru ca ziaristii sa colaboreze mai bine.

» "Redactiile convergente", "redactiile integrate" sunt structuri in care departamente diferite sunt facute sa fuzioneze sau sa colaboreze mai strans, fiind de obicei mutate intr-o incapere de tip hala.

» Aceste teme vor fi dezbatute in cadrul proiectului "Reinveting the Newsroom", aflat in prelungirea Conferintei Nationale a Presei din Romania si la care e invitat si George Brock, editor la The Times.

Conferinta Nationala a Presei din Romania de anul acesta va fi urmata in zilele de 2 si 3 octombrie de proiectul Word Editors Forum/WAN Masterclass, pentru prima data in Europa de Est. Sub titlul "Reinventing the Newsroom" ("Reinventarea redactiei") si adresat in special redactorilor-sefi de la diverse canale media, proiectul va discuta cum ar trebui sa arate o redactie integrata de ziar, in care diferitele canale media ale unei companii sunt puse la un loc, pentru o mai buna comunicare. Marea provocare vine insa dinspre internet, fiind nevoie de o redactie convergenta in care redactorii de la editia tiparita ajung sa se confunde cu cei de la online.
 
Practic, toate cotidianele de azi au editii online. Cele mai multe dintre ele posteaza deja filmulete video, animatii in Flash, podcasturi, bloguri, forumuri de discutii etc. Pentru ca ziarele au adoptat aceste tendinte, redactiile lor au trebuit sa se adapteze, cu atat mai mult cu cat ultimul raport al Jupiter Research a aratat ca 42% din internautii din Europa viziteaza regulat site-urile de stiri, in comparatie cu doar 28% care obisnuiesc sa viziteze site-uri video si 15% care frecventeaza retele de socializare.

Inca din 2001, Tampa Tribune a legat redactia de net si de TV
Cand Tampa Tribune a construit o platforma integrata in 2001, editorul Gil Thelen a alcatuit o structura care lega redactia de internet si TV. Azi, integrarea a fost extinsa dincolo de partea editoriala la intreaga companie. Procesul de integrare de la New York Times combina o adaptare rapida si agresiva la era web-ului cu convingerea ferma ca diferenta dintre jurnalistii clasici si cei web trebuie diminuata si eventual eliminata. Procesul a fost inceput in 2005 de catre editorul Bill Keller. Astfel, fiecare editor obisnuit cu print a trebuit sa se gandeasca pe sine ca un editor web, mentinand insa "calitatile esentiale care fac NY Times", in cuvintele lui Keller. In noul sistem de organizare al redactiei, din cei aproximativ 500 de jurnalisti care vin la munca, cativa vin dimineata devreme intr-un schimb care nu a existat mai inainte, raspunzand atat de editia "print", pe hartie, cat si de cea online.
La sfarsitul lui 2007, Fairfax Media Australia a inceput construirea unei platforme pentru o structura integrata, in valoare de 110 milioane de dolari – care va functiona ca un centru de comanda pentru cotidianul The Age, 3AW Radio, Fairfax Digital, precum si pentru birourile din Melbourne ale Financial Rewiews si Business Review Weekly. Acest urias hibrid media marcheaza un pas important pe directia convergentei activitatilor. Noua arhitectura organizationala pune  la un loc, sub semnul convergentei, media online, print si radio.

RBS Group – una dintre cele mai puternice noi organizatii multimedia din Brazilia – a redesenat redactiile, pentru a pune in legatura digitalul cu printul, editia tiparita. Dupa reorganizare, cateva departamente au fost absorbite in altele, cum ar fi departamentul de grafica, presa interna si departamentul de corespondenti teritoriali. In Grecia, Ellefteros Tipos, un ziar amenintat cu falimentul nu cu mult timp in urma, a fost rasplatit cu titlul de Cel mai bun concept si Design de Ziar in 2007, dupa un complex proces de restructurare, dezvoltat de Media Consulting Group. Ziarul a crescut cu 300% in vanzari si 50% in publicitate, la un an dupa relansare. Redactia integrata a fost si aici un pas crucial in transformarea cotidianului. Jurnalistii au fost mutati intr-un birou multimedia unic, fara incaperi separate. Elefteros Tipos vrea sa fie mai mult decat o companie monomedia, centrata pe editia pe hartie, iar acum noi proiecte multimedia sunt posibile.

The Daily Telegraph, structura de tip roata
Unul dintre cele mai discutate proiecte de redesenare redactionala este The Daily Telegraph. Ei au folosit o structura de tip roata care conduce la o mai buna colaborare si integrare. Astfel, departamentele de conducere sunt plasate in mijlocul unei incaperi uriase. Pe fiecare din spitele rotii sunt aliniate departamentele cu pagini "la zi" (economic, sport, politica externa etc.). La marginile incaperii sunt echipele care produc suplimente, magazine etc., cu alte cuvinte, departamentele mai putin legate de ce se intampla la zi – precum si departamentele care se ocupa de video si audio. Este insa noul design – care, cu siguranta, este mult mai confortabil – capabil sa influenteze productia editoriala?

"Nu cred ca ziarul este afectat pe partea editoriala, doar ca ne face viata mai usoara", a spus Nicole Martin, corespondent pentru Daily Telegraph.
Pe de alta parte, noul design usureaza comunicarea si coordonarea de la nivel editorial. In special in zilele aglomerate, cum ar fi "Budget Day", el s-a dovedit foarte important in coordonarea subiectelor inrudite, facute insa de departamente diferite. In plus, aceasta organizare centralizata intareste ierarhia ziarului: toti editorii dau seama in fata unei singure persoane, redactorul-sef Will Lewis.

"Un punct nodal unde internetul si editia pe hartie sa se intalneasca"
Cand De Volkskrant, liderul cotidienelor netabloide din Olanda, a inceput procesul de integrare a redactiei, mutand-o intr-o noua cladire anul trecut, scopul a fost de a crea "un punct nodal unde internetul si editia pe hartie sa se intalneasca", a declarat Jan Hart, editor al ziarului.
Departamentele de la De Volskrant sunt despartite in patru mari incaperi deschise (legate insa prin pasaje de trecere): "cu cat esti mai dependent de stirile la zi, cu atat mai apropiat de centrul incaperii", a explicat Hart. Daca suplimentele, operatiunile comerciale, sectiunile de calatorie si sanatate sunt plasate la capat, departamentul de stiri si sectiunea economica sunt plasate la cativa pasi de centrul incaperii. In mai 2008, Guardian News and Media a anuntat oficial planul de a integra platformele online si print pentru departamentele de Actualitati, Economie si Sport, dupa ce s-a mutat intr-un nou sediu, la King Place (Londra). Jurnalistii din departamentele mentionate vor lucra pentru trei platforme (The Observer, The Guardian si guardian.co.uk), producand text, materiale audio si video. Noua arhitectura a fost rezultatul discutiilor din interiorul redactiilor, nefiind impusa din afara. "Modelul nostru de integrare a muncii a fost creat dupa o lunga perioada de colaborare si consultare. Mai mult de doua duzini de editori de la aceste trei platforme au lucrat impreuna pentru a gasi solutiile cele mai eficiente de «desenare» a spatiului. E foarte important ca editorii insisi au decis: ultimul lucru pe care l-am dorit, de altfel, ar fi fost un model luat din afara", a declarat Alan Rusbridger, redactor-sef la Guardian News and Media. De asemenea, s-a discutat cu MacIntosh cum ar putea ca redactia sa includa podcasturi care sa grupeze specialisti in jurul unui subiect anume. De exemplu, la sectiunea de Actualitate Internationala, podcasturile vor grupa reporterii din diferite regiuni. Vestea buna e ca transformarea Guardian nu inseamna concedieri, cel putin nu in viitorul apropiat.

Jurnalism video si pentru LA Times
LA Times si-a creat si el un departament integrat de jurnalism video – ca un pas vizand la capat integrarea editiei print cu cea online. "Am combinat sectiile de video, foto print si foto web intr-un nou departament, Jurnalism Video", a declarat Russ Stanton, redactor al ziarului, in mai 2008.
BBC nu a ramas nici el in urma. In aprilie 2008, compania a anuntat ca primul pas in integrarea canalelor sale media a luat sfarsit prin crearea unei redactii comune in care jurnalistii de la canalul TV de stiri au inceput sa lucreze impreuna cu colegii lor de la radio si de la buletinele TV de stiri. "Numarul posturilor s-a redus semnificativ de cand am facut aceste schimbari", a declarat directorul de redactie Peter Horrocks. "Am introdus cateva posturi multimedia, pentru ca oamenii sa-si dezvolte abilitati multimedia", a adaugat. Exista un birou central care monitorizeaza resursele audio si video si care, apoi, le transfera la departamentele care au nevoie de ele; exista, de asemenea, un birou centralizat care monitorizeaza transferurile, precum si un senior editor care va fi "multimedia editor", coordonand canalele media diferite (TV/radio/web) si va media potentialele conflicte. Fiecare birou va avea un "redactor responsabil cu convertirea web a informatiei", acesta fiind responsabil pentru transformarea materialelor produse initial pentru platformele online. Pasul urmator va include integrarea jurnalistilor de la canalul de stiri BBC Word News cu cei de la site-ul BBC News.

PROGRAM
» George Brock de la The Times, invitat la Conferinta Nationala a Presei
Conferinta Nationala a Presei este precedata de un program de training in jurnalismul digital, cu cele mai importante etape in construirea unei stiri pentru web (29 – 30 septembrie). Pe 1 octombrie va avea loc Conferinta Nationala a Presei. Sub titul "Presa, de la MONO-media la MULTI-media", aceasta va grupa mai multe conferinte – "Viitorul ziarului si ziarul viitorului", sustinuta de Carlo Campos (director Innovation Media), "Cand traditia intampina inovatia. Studiu de caz The Times", sustinuta de guru-ul George Brock, de la The Times. Alte luari de cuvant vor fi semnate de Radu Naumovici, Marius Hagger, Michael Schroeder si altii. Pe 2-3 octombrie va avea loc proiectul "Reinvention the newsroom", care va discuta in detaliu ce inseamna redactie integrata/convergenta. Taxa de participare este cam piparata (3.500 lei), insa cei care vor conduce discutiile sunt George Brock de la The Time, Bertrand Pecquerie, actualul director al Word Editors Forum, si Robb Montgomery, consultant visualeditor.com. In plus, este pentru prima data cand World Editors Forum (cu Media Management Institute) organizeaza un WEF Masterclass in Europa de Est. Programul cuprinde sase sesiuni a cate 90 de minute fiecare.

Cele mai citite

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă