12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul val al cinematografiei ucrainene

Noul val al cinematografiei ucrainene

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF) se va desfăşura în acest an în două etape: între 21 şi 31 august în Vama Veche şi între 21 și 28 noiembrie în Bucureşti. Anul acesta secţiunea „Focus” este dedicată Ucrainei, ţară profund marcată de evenimentele politice tragice din ultima perioadă.

Cinematografia din Ucraina este în plină dezvoltare. Din păcate, situaţia politică poate stopa afirmarea internaţională de care trebuie să se bucure filmele din această ţară. În ciuda unor importante producţii, cinema-ul ucrainian a fost caracterizat de multe ori de „lupta” dintre influenţele cinematografice europene şi sovietice.

Ro-IFF va prezenta patru filme din „noul cinema ucrainean”, printre care și o creație a unui cineast arestat și ținut ostatic în prezent de autoritățile ruse, regizorul Oleg Sentsov. Acesta s-a născut în Simferopol, Ucraina, în 1976. A studiat la Universitatea Economică din Kiev. A lucrat în business, după care s-a întors spre cinematografie. A regizat două scurtmetraje educaţionale după poveşti clasice. Au fost filme de student… În 2009, împreună cu câţiva prieteni, Sentsov începe filmările la „Jucător”, primul său lungmetraj, bazat pe un scenariu propriu. În data de 11 mai 2014, ofiţeri ai Securităţii din Rusia (FSB) au mers acasă la regizorul Oleg Sentsov, în Crimeea, la Simferopol, acolo unde trăieşte împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi. A fost arestat în faţa familiei şi dus în Rusia, într-o închisoare de maximă securitate, probabil la Moscova. După trei săptămâni de detenţie, perioadă în care nimeni nu a ştiut nimic de el, autorităţile ruse l-au acuzat de participare la un grup terorist şi de acţiuni teroriste. Ar fi plănuit punerea de bombe la două monumente dedicate celui de-al doilea război mondial şi incendierea mai multor clădiri, acuzaţie pentru care ar putea primi 20 de ani de detenţie.

Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care
şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev din Euro Maidan şi că nu a fost de acord cu anexarea Crimeii de către Rusia.

În filmul său, ”Jucător”, ce va fi prezentat la Ro-IFF, personajul principal este Koss, un adolescent împătimit de jocurile pe calculator. Chiuleşte de la şcoală, se ceartă mereu cu mama lui, e iubit de fani, se antrenează şi vrea să fie cel mai bun. Merge la Campionatul Mondial şi primeşte premiul doi. Koss se întoarce acasă ca un erou, dar viața nu este totuși așa cum și-a imaginat pe când se retrăsese în lumea virtuală.

Cel de-al doilea film din secțiunea dedicată noilor realități cinematografice din Ucraina este „Est-algia”, în regia Dariei Onyshchenko, și prezintă trei poveşti de iubire petrecute  în trei orașe. Într-o noapte în Europa de Vest, Ruslana, o femeie de vârstă mijlocie, o emigrantă din Ucraina, şi Vladan, un fost boxer din Serbia, sunt îndepărtaţi de societatea germană din cauza barierelor de limbă. Cei doi au o legătură, cultura slavă şi chiar propriii copii care mai trăiesc în Ucraina şi, respectiv, Serbia. Ce-i face să stea acolo?

Daria Onyshchenko s-a născut în 1983 în Kiev, Ucraina. A absolvit Universitatea din Kiev. În timpul studiilor a lucrat ca actriţă şi ca jurnalist pentru mai multe ziare. În 2004 a obţinut o bursă la Teatrul Shakespeare din Bremen. În 2005 şi-a început studiile la München, la Universitatea de Televiziune şi Film, pe care a absolvit-o în 2011. „Est-algia” este debutul său regizoral. Daria este şi coscenarist al filmului.

”Haytamrma, povestea unei națiuni”, în regia lui Akhtem Seitablaev, e o poveste bazată pe o tragică dată din istoria tătarilor din Crimeea, 18 mai 1944. În această zi, Stalin a ordonat deportarea tătarilor. Personajul principal al filmului, Ahmetan Sultan, pilot şi de două ori decorat Erou al Uniunii Sovietice, se întoarce în oraşul său natal, Alupka, unde este este martor la deportare.

Akhtem Seitablaev s-a născut în Uzbekistan în 1972. În 1999 a terminat Universitatea de Teatru, Cinema şi Televiziune din Kiev (Nation Karpenko-Kary), la Secţia Regie şi Artă Teatrală. Între anii 2001 şi 2007 a regizat “Champions of the Gateway”, „Autumn Care”, „mini-seria Autumn Flowers”, „Operation Che Guevara” și „Happiness Factory”.

Și, în sfârșit, ”Jacheta verde”, regia Volodymyr Tykhyy, spune dramatica istorie a unei fete în vârstă de 14 ani, care iese împreună cu fratele ei mai mic la plimbare. În timp ce aceasta flirtează cu cineva, fratele ei dispare. O lună mai târziu, din întâmplare, fata îl cunoaşte pe străinul cu care fratele ei a fost văzut înainte ca acesta să dispară. Convinsă că acesta este vinovat de dispariţia fratelui său, ea îl acuză, însă suspectul, având un alibi şi diverse legături, scapă nepedepsit. Simţul de vinovăţie şi neputinţă o împing pe tânăra fată să acţioneze necugetat şi să îşi caute singură dreptatea.

Volodymyr Tykhyy s-a născut în anul 1970. În 1933 începe să regizeze reclame de televiziune, iar până la finalul anilor ’90 regizează câteva scurtmetraje. Cu ‘’Mermaid’’ („Sirena’’) a participat la mai mult de 80 de festivaluri internaţionale. Regizează seriale TV, scurtmetraje, ca şi mini-serii TV, până când, în anul 2000, debutează cu lungmetrajul ‘’Car Washers’’, premiera având loc în cadrul Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary.

Filmele vor fi proiectate în prezenţa invitaţilor: Anna Palenchuk (producător „Est-algia”, Olga Zhurzhenko (producător al filmului „Jucător”, Akhtem Seitablaev (regizor şi actor „Haytarma, istoria unei națiuni”), Serhiy Stetsenko (director de imagine „Jacheta verde”, fiind şi cel care a semnat imaginea celebrului documentar „Maidan”, în regia lui Serghei Loznitsa).

Romania International Film Festival promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi este, de asemenea, unicul festival din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Women in Cinema).  

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

David Popovici, două medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot

David Popovici a câştigat a câștigat aurul în proba de 200 m liber de la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori...

Mari personalități artistice vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din iunie

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale...
Ultima oră
Pe aceeași temă