6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOpera Națională Română, în concert în Catedrala Mitropolitană din Cluj

Opera Națională Română, în concert în Catedrala Mitropolitană din Cluj

Artiștii Operei Naționale Române din Cluj au susținut un spectacol inedit. Ei au pus în scenă în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă reprezentația lucrării Requiemul Parastas de Marțian Negrea. Spectacolul a avut o dimensiune carita­bilă, pentru că donațiile vor fi oferite unei profesoare de religie, Crina Cârcu, care suferă de cancer, potrivit site-ului ClujToday.ro.

Una dintre cele mai valoroase lucrări muzicale românești, care valorifică tradițiile muzicii bizantine, Requiemul Parastas, i-a reunit pe artiștii Operei Naționale Române și pe membrii Corului Seminarului ­Teologic Ortodox, spune maestrul Gheorghe Victor Dumănescu.

Pentru membrii Corului Seminarului Teologic Ortodox, participarea la acest spectacol este una deosebit de importantă, spune profesorul Paul Silaghi. ”Etimologic, cuvântul parastas înseamnă solidaritate. Un soi de solidaritate ca atunci când soldații stau unul alături de celălalt. Iată că Requiemul Parastas ne oferă prilejul de a ne arăta solidaritatea cu colega noastră, Crina Cârcu”, a spus profesorul Paul Silaghi.

În Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, au fost amplasate 250 de scaune pentru spectatori. Alte câteva sute de locuri au fost amplasate în fața Catedralei, unde spectacolul a fost transmis prin intermediul unui ecran de mari dimen­siuni.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă