15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialPalatul Mogosoaia - NICOLAE MOLDOVAN: FORME ÎNGEMĂNATE

Palatul Mogosoaia – NICOLAE MOLDOVAN: FORME ÎNGEMĂNATE

GALERIA GHEȚĂRIA 8.06 – 22.07. 2014

Continuând cu maximă seriozitate un demers plastic susținut cu cele mai vechi instrumente ale olarului, lutul și gresia prelucrate fără roată, în modul ancestral numit prin ridicare, Nicolae Moldovan inaugurează în spațiul artistic autohton un nou minimalism, amprentat cu subtile rezonanțe extrem-orientale, plin de un tonic și discret vitalism. Nimic moale sau flasc nu este în calda învăluire ce cuprinde și definește volumele mari, monocrome, net conturate de o linie suplă, fluidă dar netă și sigură asemeni suprafeței trovanților mângâiați vreme de secole de ape curgătoare.

Lutul mat și gresia monocrom glazurată evocă în sugestivele compoziții sculpturale de tip minimal sudura pe un arhetip ancestral a unor bizare constructe ale modernității. Alăturările insolite au puternice ecouri Dada, dar vigoarea, claritatea și puritatea volumelor calde aduc în discuție o nouă direcție în sculptura românească.

Absența personajului uman, însuflețirea obiectului, definit ca ambiguu, compozit și misterios, vorbesc în termenii surrealismului – chiar ai science fiction – despre o lume nouă, a cărei naștere se-anunță acum, ca la sfârșitul erei industriale.

Până la noi clarificări, ea este chiar lumea fantasmelor lui Nicolae Moldovan, sculptor în lut și scotocitor în depozitul de arhetipuri. Ceramista Cristina Bolborea a propus această expoziție.

 

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă