11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPictorii milionari ai Clujului expun în Polonia

Pictorii milionari ai Clujului expun în Polonia

Cei mai apreciați artiști plastici clujeni, între care și pictorii care au devenit milionari în euro grație tablourilor lor, participă la o expoziție colectivă în Nowy Sacz.

Cei mai faimoși și mai bogați pictori clujeni, Nicolae Maniu și Adrian Ghenie, care au devenit celebrități mondiale și vedetele licitațiilor de artă de la Paris, Londra și New York, expun în Polonia. Alături de operele lor vor fi prezente și cele ale altor pictori de mare valoare artistică, reprezentanți ai școlii clujene de pictură. Astfel, reprezentanți ai Muzeului de Artă Cluj-Napoca vor participa în perioada 29 august – 1 septembrie 2014, în localitatea Nowy Sacz din Regiunea Malopolska din Polonia, la vernisajul expoziţiei „Şcoala de Artă de la Cluj”.

Expoziţia, realizată în cadrul programului de colaborare existent între judeţul Cluj şi regiunea înfrăţită din Polonia-Malopolska, va fi deschisă până în data de 21 septembrie la Galeria de Artă Contemporană Sokol din Nowy Sacz.

„Şcoala de Artă de la Cluj” va expune lucrări de Bela Abódi Nagy, Petre Abrudan, Gheorghi Apostu, Catul Bogdan, Teodor Botiş, Victor Ciato, Petru Feier, Radu Fulger, Teodor Harşia, Nicolae Maniu, Florin Maxa, Gabor Miklóssy, Sandor Mohi, Aurel Mureşan, Paul Sima, Laszlo Tóthó, Mircea Vremir, lucrări aflate în patrimoniul muzeului. Vor fi expuse și lucrări din creaţia curentă a artiştilor Ioana Antoniu, Marius Bercea, Radu Comşa, Adriana Elian, Adrian Ghenie, Andor Kőmives, Ciprian Mureşan, Radu Pulbere, Şerban Savu, Ioan Sbârciu și Radu Şerban.

”Expoziţia îşi propune să ofere o imagine concentrată a specificului artei clujene din perioada 1950 şi până în prezent, cunoscută fiind ascensiunea acesteia în mediile artistice internaţionale din ultimii ani. Astfel, o carte apărută anul trecut la editura Phaidon, Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes, plasează Clujul între cele 12 oraşe unde se realizează arta viitorului. În revista Flash Art, un articol a lansat formula Şcoala de Artă de la Cluj, referindu-se la prezenţa tot mai dinamică a artiştilor clujeni în arta internaţională, dar şi la o anumită caracteristică a acestora, respectiv interesul pentru arta figurativă.

Artiştii clujeni au manifestat întotdeauna o preferinţă pentru arta figurativă, iar o privire retrospectivă în istoria picturii locale confirmă acest lucru.

Un element important în această istorie îl reprezintă existenţa învăţământului artistic superior din anul 1950 până în prezent, deşi pentru o scurtă perioadă, între anii 1926-1931, o şcoală de artă a mai funcţionat la Cluj. Chiar dacă o bună parte din această istorie s-a consumat în perioada comunistă, artiştii au încercat să se sustragă modelelor propuse de ideologia comunistă şi să dezvolte o artă adevărată, legată de multe ori de evoluţiile artistice din lume”, spun reprezentanții muzeului clujean.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă