16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialPod cultural România-India

Pod cultural România-India

Joi, 5 iunie, ora 19.00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon va avea loc spectacolul „Sanscrita, limba mantrelor”, în care trei practicanţi ai dansului Odissi din India şi trei balerini din Bucureşti dau viaţă unei originale creaţii artistice care uneşte astfel două culturi.

Cele cinci momente coregrafice din spectacol ilustrează crearea universului din sunetul primordial, urmată de împărţirea acestuia în două energii complementare. Urmează prezentarea modului în care diferite sunete şi cuvinte în limba sanscrită afectează diverse dimensiuni ale fiinţei umane, conducând la o stare de fericire şi eliberare de suferinţă.

Mantra este un cuvânt de origine sanscrită, care se traduce prin „a salva mintea de la suferinţă şi boală”. Mantrele sunt expresii sonore ale unor forţe subtile cosmice, silabe ce au proprietatea de a exercita o influenţă profundă asupra conștiinţei. Civilizaţiile străvechi ştiau că forţa cuvintelor pronunţate produce o vibraţie transformatoare până în cele mai subtile straturi ale omului. Aceasta oferă mantrei proprietăţi terapeutice care lipsesc din limbile vorbite în cotidian. UNESCO a recunoscut importanţa mantrelor, incluzând tradiţia incantării lor în Patrimoniul Oral şi Intangibil al Umanităţii.

Istoric

Dansul clasic Odissi are origini ce depăşesc 2.000 de ani şi este considerat a fi cea mai veche formă de dans clasic din India. În timpurile de demult, acesta era practicat în templele din statul Odisha, situat în estul Indiei. Odissi a suferit transformări majore de-a lungul secolelor; în versiunea sa modernă acest stil de dans este extrem de tehnic, cu bătăi intense ale picioarelor, gesturi elaborate ale mâinilor şi mişcări captivante ale părţii superioare a corpului. Stilul Odissi se bazează pe două seturi complementare de mişcări: tandava (viguros, masculin) şi lasya (graţios, feminin). Un alt aspect esenţial este mişcarea fluidă a trunchiului, mişcările ochilor, utilizarea mudrelor (gesturi) realizate cu scopul de a transmite emoţii şi de a spune poveşti.

Momentul introductiv al spectacolului va consta într-o ilustrare vizuală a modului în care sunetul afectează materia.

Publicul din Bucureşti va putea admira în holul Teatrului Odeon o expoziţie de mandale şi yantre, simboluri sacre realizate de Ioana Dominte, care şi-a descoperit pasiunea pentru desen şi pictură în urma călătoriilor în ţări din Pacific, Asia, America Centrală, Oceanul Indian, vizitând locuri care i-au redeschis ochii imaginaţiei.

„Sanscrita, limba mantrelor” aduce împreună ştiinţa şi arta, ilustrând prin dans, muzică, pictură şi proiecţie video puterea sunetului asupra materiei, aspectul terapeutic al limbii sanscrite, precum şi frumuseţea unuia dintre cele mai vechi stiluri de dans din lume. În cele din urmă, spectacolul simbolizează confluenţa dintre Occident şi Orient prin două genuri muzicale şi coregrafice diferite, care se completează şi se pun în valoare reciproc.

Dansatorii

Artiştii provin din două trupe diferite: Dans Odissi: Reela Hota & Group din India şi Gigel Ungureanu & Group din Bucureşti.

Reela Hota este o eminentă artistă, recunoscută pentru adăugarea unei noi dimensiuni dansului Odissi, aspectul spiritual. În plus faţă de repertoriul tradiţional, ea a prezentat piese de dans unice inspirate de filosofia Yoga, Tantra, şi acum, limba sanscrită. Reela este secretarul fondator al Rays of Wisdom Society şi directorul Festivalului Ancient Arts, care are loc anual la New Delhi.

Grupul de balet este condus de Gigel Ungureanu, prim-solist al Operei Naţionale din Bucureşti între anii 2006 și 2011. Repertoriul său cuprinde roluri principale în spectacole de balet clasic („Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”,”Cenuşăreasa”, „Cei trei muşchetari”, ”Corsarul”, ”Baiadera”, ”Albă ca Zăpada, ”Romeo și Julieta”, ş.a), cât şi în spectacole de balet contemporan şi neoclasic, precum „Mozzartissimo”, „Requiem”, „Anotimpurile”, „Furtuna”, „Casanova”, Anna Karenina”, ”Steps”, ”Femei”, “Serenade”, ”Radio and Juliette”, “Mandarinul Miraculos”.

Spectacolul „Sanscrita, limba mantrelor” va fi prezentat şi în faţa publicului din Timişoara pe 8 iunie.  

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă