9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPremiile Gopo 2015: "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, cel mai...

Premiile Gopo 2015: “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, cel mai bun film

“Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a primit premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a noua ediţie a galei Gopo, relatează Mediafax. De asemenea, filmul lui Nae Caranfil a mai obţinut și rofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor.

Filmul este o coproducţie internaţională România – Italia – Polonia – Franţa şi are o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac “gangsteresc” era de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Citește și: Premiile Gopo 2015: Ofelia Popii și Florin Piersic Jr., premii pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor

Autorii loviturii sunt patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte, dar în aşteptarea execuţiei au fost “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi astăzi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu.

Filmările s-au desfăşurat în spaţii istorice din Bucureşti, precum Casa Capşa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, clădirea IMOD, Centrul Vechi, dar şi într-un decor de epocă special construit pe o suprafaţă de 2.000 mp2.

Pe lângă distribuţia de excepţie, filmul a beneficiat de o echipă de profesionişti în domeniu. Astfel, costumele au fost realizate de creatoarea Doina Levintza, imaginea a fost adusă pe camera de Marius Panduru, scenografia filmului a fost semnată de Cristian Niculescu. Pe platou, regizorul Nae Caranfil a fost asistat de Brian Cook, cunoscut drept colaborator al lui Stanley Kubrik în filmul “Cu ochii larg închişi/ Eyes Wide Shut”. Coloana sonoră include melodiile specifice Bucureştiului anilor ’60 şi, totodată, muzica special compusă de Laurent Couson.

Companiile de producţie implicate în proiect au fost Mandragora Movies (România), Rainieri Made (Italia), Agresywna Banda (Polonia), Denis Friedman Productions (Franţa), cu participarea Ithaca LLC (SUA).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului “Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă