16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialRecital extraordinar al violonistei Mihaela Martin

Recital extraordinar al violonistei Mihaela Martin

Ediția a V-a a Serilor Lipatti găzduiește în 22 martie, ora 18.30, la Sala mare a Ateneului Român, recitalul extraordinar susținut de celebra violonistă Mihaela Martin împreună cu pianista de mare succes Plamena Mangova, cu un program integral Beethoven. Recitalul va fi precedat de o scurtă prelegere susținută de muzicologul Saviana Diamandi.

Evenimentul comemorează 99 de ani de la nașterea celui care pe drept a fost considerat un gigant al pianisticii mondiale, Dinu Lipatti și cei 90 de ani pe care i-ar fi împlinit marele violonist și profesor eminent Ștefan Gheorghiu.

În dorința de a veni în sprijinul tinerei generații, Festivalul Serile Lipatti propune invitaților săi donarea de fonduri pentru constituirea a două burse pentru studenți sau elevi, întru susținerea carierei lor. Bursele vor fi acrodate acelor instrumentiști excepționali care întâmpină dificultăți materiale grele.

Violonista Mihaela Martin, discipol al lui Ștefan Gheorghiu, este o artistă de talie mondială al cărei talent a fost apreciat încă din tinereţe prin decernarea unor premii la cele mai importante competiţii internaţionale de vioară începând cu Premiul I la Concursul de la Glasgow, premiu obținut la numai 16 ani în 1975, Premiul II la Concursul Ceaikovski de la Moscova, la numai 19 ani în 1978, urmat de Premiul II la Concursul internațional de la Montreal în 1979, Premiul I la Concursul Tibor Varga din Sion, Elveția şi la Concursul Regina Elisabeta (Bruxelles 1980), Premiul I la prima ediţie a Concursului internaţonal de vioară de la Indianapolis (SUA 1982). A urmat o prestigioasă carieră internaţională cu concerte alături de mari orchestre ale lumii și sub  bagheta unor mari dirijori, de talia lui Kurt Masur sau Nikolaus Harnoncourt.

Violonista face parte în mod constant din juriile unor concursuri internaționale de vioară, cum sunt Concursul Ceaikovski, Concursul Regina Elisabeta, Concursul George Enescu și este profesor la Hochschule für Musik und Tanz Köln și la Haute école de musique din Geneva.

Mihaela Martin este unul dintre fondatorii Cvartetului Michelangelo, prestigioasă formație camerală ce întreprinde turnee în toată lumea.

Instrumentul pe care cântă marea violonistă română este de mare valoare, o vioară construită de G. Guadagnini în 1748.

Pianista Plamena Mangova, laureată a unor prestigioase concursuri, și-a început cariera internațională imediat după câștigarea Premiului II la Concursul Regina Elisabeta în 2007.

Formată la clasa marelui Dimitri Bașkirov, Mangova cântă în prezent alături de orchestre de pe întregul mapamond și sub bagheta unor mari personalități ale artei dirijorale, Sir Colin Davis, Myung-whun Chung, Emmanuel Krivine, Maxim Vengerov, fiind doar câteva dintre acestea.

Printre partenerii săi de muzică de cameră se numără Maria João Pires, Boris Berezovsky, Augustin Dumay.

Primul CD al pianistei a primit premiul Diapason d’Or în anul 2007, celelalte înregistrări bucurându-se de recenzii la superlativ în France Musique, Diapason și Gramophone.

În parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Festivalul Serile Lipatti continuă secțiunea sa internațională sub denumirea de Lipatti Evenings, proiect ce face parte din programul ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Sponsor principal: BCR Erste Private Banking; Sponsori: Floricudrag.ro

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Argeș

Partener media principal: România Liberă

Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Revista Căminul, Allgemeine Deutsche Zeitung, port.ro, www.calendarevenimente.ro, www.orasulm.eu, www.bucuresteni.ro, festivaluri-romanesti.ro

Contact: Asociația Art à la carte

Tel.: 021.222.3931; E-mail: lipattievenings@gmail.com; Site: www.lipatti-evenings.rowww.facebook.com/serilelipatti

 

 

Cele mai citite

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...
Ultima oră
Pe aceeași temă