15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRegizorul Cristian Mungiu, omagiat la Festivalul de Film de la Valladolid

Regizorul Cristian Mungiu, omagiat la Festivalul de Film de la Valladolid

Filmul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident“, va fi difuzat la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid (SEMINCI, ediția 60), ce se desfășoară în perioada 24-31 octombrie, în cadrul secțiunii „Inéditos. Talentos del siglo XXI“.

În această secțiune, au fost selectate zece pelicule de debut, care nu au fost distribuite comercial în Spania, ale celor mai apreciați regizori la nivel internațional.

De origini și cu stiluri foarte diferite, acești realizatori au devenit în timp prin creațiile lor nume de referință ale cinematografiei actuale. Pe lângă Cristian Mungiu, vor mai fi prezentate creații ale altor nouă regizori, printre care îi amintim pe Paolo Sorrentino (Italia), Thomas Vinterberg (Danemarca) sau Asghar Farhadi (Iran).

Filme românești în competiție

La ediția din acest an, organizatorii au selecționat două pelicule românești în secțiuni competitive. Filmul „De ce eu?“, realizat de Tudor Giurgiu, concurează în competiția oficială pentru Premiul Espiga de Oro. Regizorul a mai obținut, în anul 2012, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj în secțiunea „Punto de Encuentro“ pentru pelicula „Despre oameni și melci“. În secțiunea „Tiempo de Historia“, regizorul Claudiu Mitcu concurează anul acesta cu mediumetrajul documentar “Rețeaua”.

Festivalul Internațional de Film de la Valladolid include, pe lângă competiția oficială la care sunt selectate lungmetraje de ficțiune, alte 10 secțiuni și cicluri paralele dedicate operelor de debut, documentarelor internaționale și spaniole, lung- și scurtmetrajelor realizate de regizori originari din Castilla y Léon.

Filme româneşti în Peninsulă

Cinefilii spanioli sunt deja familiarizaţi cu filmul românesc. Cel mai recent eveniment cinematografic românesc în Spania a fost retrospectiva dedicată lui Corneliu Porumboiu la Festivalul Internațional de Film de la Madrid.

În perioada 19-23 octombrie, Institutul Cultural Român de la Madrid și Platforma Noilor Realizatori au proiectat șase dintre filmele regizorului, de la scurtmetraje din anii studenției la cel mai recent lungmetraj, în cadrul secțiunii Premio Mirada Internacional, în care an de an este onorat un regizor important al cinematografiei contemporane.

Corneliu Porumboiu a fost prezent la deschiderea retrospectivei în data de 19 octombrie, în sala plină a Academiei de Arte și Științe Cinematografice, răspunzând întrebărilor publicului. La proiecțiile ce s-au desfășurat de-a lungul săptămânii au participat peste 500 de cinefili.

Seria succeselor filmului românesc în Peninsulă a fost deschisă în luna septembrie cu prezentarea filmelor „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, și „Muntele magic”, în regia Ancăi Damian, în secțiunea „Zabaltegi“ a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.

În luna noiembrie, alte două festivaluri proiectează pelicule românești. Astfel, în cadrul Festivalului de Film European de la Sevilla, ce se derulează în perioada 6-14 noiembrie, filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, regizat de Adrian Sitaru, va fi difuzat alături de pelicule ale unor nume mari ale cinematografiei internaționale precum Amos Gitai, Peter Green­way, Mario Bellocchio ori Nanni Moretti.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă