10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialScriitorul Adrien Bosc, recompensat cu marele premiu pentru roman al Academiei Franceze

Scriitorul Adrien Bosc, recompensat cu marele premiu pentru roman al Academiei Franceze

Scriitorul Adrien Bosc, în vârstă de 28 de ani, a fost recompensat, joi, cu marele premiu pentru roman al Academiei Franceze, pentru volumul său de debut, "Constellation", o reflecţie despre destin şi o captivantă anchetă despre accidentul de avion în care a murit pugilistul Marcel Cerdan, informează Mediafax.

Remarcat de criticii de specialitate, acest roman explorează înlănţuirea de cauzalităţi infime care au dus la prăbuşirea unui avion al companiei Air France, o aeronavă din gama Constellation, pe Muntele Redondo din Insulele Azore, în noaptea de 27 spre 28 octombrie 1949, informează AFP.

Printre cele 48 de victime s-au aflat pugilistul Marcel Cerdan, amantul celebrei cântăreţe Edith Piaf, şi renumita violonistă Ginette Neveu. A fost o tragedie care a marcat profund societatea franceză, iar presa din epocă a consacrat numeroase pagini celor două vedete decedate în accident.

Dar, alături de Marcel Cerdan, rugat de Edith Piaf să vină să o vadă la New York, de Ginette Neveu, de fratele ei pianist şi de un genial producător de produse derivate din brandul Disney, la bord se aflau şi cinci ciobani din Ţara Bascilor, angajaţi la ferme din Far West (Vestul Îndepărtat din Statele Unite, n.r.) şi o fostă modestă croitoreasă din oraşul francez Mulhouse, devenită moştenitoarea unei uzine din Detroit.

Jucând rolul unui fin detectiv, combinând fapte şi imaginaţie, distanţare şi empatie, Adrien Bosc scoate la iveală aceste destine uitate, dezvăluind, pentru fiecare dintre ele, suma micilor elemente de hazard care le-au determinat să urce la bordul acelei aeronave.

Pentru acest trofeu literar prestigios, Adrien Bosc a concurat cu Mathias Menegoz, autorul romanului "Karpathia" (editura POL), şi cu Minh Tran Huy, autorul romanului "Voyagezr malgré lui" (editura Flammarion). Adrien Bosc a câştigat trofeul în cel de-al treilea tur de scrutin, cu 10 voturi, în timp ce Mathias Menegoz a primit şapte voturi şi Minh Tran Huy a primit un vot.

În 2013, marele premiu pentru roman al Academiei Franceze a fost atribuit scriitorului Christophe Ono-Dit-Biot, pentru romanul "Plonger".

Premiul decernat joi de Academia Franceză deschide sezonul marilor trofee literare din Franţa, un "maraton cultural" unic în lume. Cel mai prestigios şi mai râvnit dintre aceste premii, Goncourt, va fi decernat pe 5 noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă