16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialSpectacolul Tosca de Giacomo Puccini, în premieră la Opera Națională București

Spectacolul Tosca de Giacomo Puccini, în premieră la Opera Națională București

Opera Naţională Bucureşti prezintă, vineri, o nouă premieră: spectacolul Tosca de Giaccomo Puccini, în regia lui Alfred Kirchner și scenografia lui Karl Kneidl. 

Primele reprezentaţii ale spectacolului Tosca vor fi conduse de către dirijoarea canadiană Keri Lynn Wilson, apreciată atât ca dirijor al orchestrelor simfonice, cât şi al spectacolelor de teatru liric.

În cadrul spectacolului Tosca vor putea fi ascultaţi mai mulţi artişti invitaţi, printre care soprana Iano Tamar, tenorii Marcello Giordani, Daniel Magdal, Bogdan Zahariea şi baritonul Luis Ledesma.

”Tosca este o divă, apoi este o femeie îndrăgostită, impulsivă şi directă şi poate puţin copilăroasă. Are un caracter puternic şi trăieşte la extrem iubirea şi ura”, a spus soprana Iano Tamar, interpreta rolului Tosca la Opera Naţională Bucureşti.

Alfred Kirchner, regizor german de operă, şi-a început cariera în teatru ca actor. Ulterior, între anii 1994 şi 1998 a pus în scenă Teatralogia „Inelul nibelungilor” de Richard Wagner la teatrul de operă construit de compozitor la Bayreuth. A montat numeroase spectacole la Opera din Frankfurt printre care „Die Soldaten” („Soldaţii”) de Bernd Alois Zimmermann, „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, „La Bohème” de acelaşi compozitor.

În 2001, a pus în scenă „Tosca” de Giacomo Puccini la Frankfurt în 2001, iar în 2008 a montat acelaşi titlu împreună cu scenograful Karl Kneidl la Volksoper din Viena, spectacol care a avut premiera pe 12 octombrie 2008. Aici a colaborat cu dirijorul Josep Caballé-Domenech, iar această producţie a fost preluată de Opera Naţională Bucureşti.

Despre producţia „Tosca”, regizorul Alfred Kirchner declara în 2008 pentru „Wiener Zeitung”: Consider indispensabilă recunoașterea imensei diversități muzicale și scenice, capacitatea de a putea trage propriile concluzii referitoare la motivele și la modul de acțiune a personajelor. De aici reiese întreg universul piesei, capacitatea de vedea printre amestecul și alăturarea rapidă și zgomotoasă a unor noi forme de exprimare și prin aceasta nu doar a savura o piesă plină de trăiri sentimentale ci și de înțelegere a acesteia.

Premiera mondială a avut loc la 14 ianuarie 1900 la Teatro Costanzi, astăzi Opera di Roma, rolul titular fiind interpretat de cântăreaţa de origine română Hariclea Darclée, pentru care se spune că ar fi fost compusă aria „Vissi d’arte, vissi d’amore” („Am trăit arta, am trăit iubirea”).

După premieră, criticul Lodi scria în publicaţia „Il Messaggero”: „O revăd încă pe Hariclea Darclée cu frumosul ei obraz scăldat în lacrimi, cântând romanţa „Vissi d’ arte”, pradă unei sublime abandonări. Ea a avut accente de neuitat, fiecare frază, fiecare cuvânt izvorau din inimă (…). Încă de la primele măsuri teatrul s-a scăldat în bucuria melodiei, emoţionându-se şi palpitând împreună cu protagonista (…).

Cele mai citite

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Prognoza meteo pe regiuni. Vremea se va încălzi în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă în intervalul 13 - 26 mai. Astfel, în următoarele două săptămâni,...

VIDEO. Marcel Ciolacu laudă economia României: “Vom avea una dintre primele două creşteri economice din UE”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații optimiste în legătură cu perspectivele economice ale României, afirmând că la sfârșitul anului țara va înregistra una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă